Изказване на Ердоган прати турската лира до исторически ниско ниво

Думите му потвърдиха опасенията може ли централната банка в Турция да се справи с двуцифрената инфлация

Изказване на Ердоган прати турската лира до исторически ниско ниво

Снимка: БТА

1680 ~ 1 мин. четене

Курсът на турската лира спрямо еврото се срина до невиждано в историята си ниво. Днес едно евро се търгува срещу 5.23 лири (0.1885 евро за една лира), като дневната обезценка е близо 1%. Анализаторите изтъкват като причина за потъването интервю на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за американската телевизия Bloomberg. В него той заяви, че планира да поеме по-голям контрол върху икономиката на Турция.


Интервюто на Ердоган, което той даде от Лондон по време на посещението си там, потвърди отдавнашните опасения, че централната банка на Турция не може да се справи с двуцифрената инфлация в страната на фона на желанието на президента да държи ниски лихвените проценти.

Ердоган заяви, че централната банка, макар и независима, няма да има право да игнорира сигналите от президентската институция след насрочените за юни предсрочни парламентарни и президентски избори. Ердоган иска понижаване на лихвените проценти, за да стане по-изгодно кредитирането и строителството нови сгради в страната.

„Ще поема отговорността като безспорен ръководител на изпълнителната власт по отношение на стъпките, които трябва да се предприемат по тези (икономически) въпроси”, каза турският президент.

Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция ще се проведат на 24 юни. Предизборните проучвания показват, че Ердоган има най-голям шанс за победа за поста държавен глава.

На проведения референдум за конституционни промени миналата година турските граждани подкрепиха страната да стане президентска република и тази промяна ще влезе в сила именно след насрочените избори.

Коментари: 0