Изкуственият интелект вече е сред нас

Новите технологични реалности изискват нов подход към образованието и квалификацията на хората

Изкуственият интелект вече е сред нас

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

2600 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Технологиите се развиват толкова бързо, че не смея да правя прогнози дори за близкото бъдеще. Даже за период от пет години предвиждането ще граничи с налучкване, тъй като динамиката на промените може да е недооценена, казва Христо Томов, основател и един от основните партньори в Dreamix, който в момента ръководи направлението за изкуствен интелект в компанията. След 10 години вероятно вече няма да има професионални шофьори. А какво ще е след 50 години, е невъзможно да си го представим. Всяка сфера на живота ще бъде докосната от промените, които появата на изкуствения интелект ще предизвика. Той ще е добър помощник на човека и ще навлезе навсякъде, където процесите са еднообразни. За хората ще остане интересната част от работата, смята Христо Томов.

Що е то

Изкуственият интелект е софтуер, който проявява интелигентно изглеждащо поведение. В този момент от развитието му все още не е толкова универсален, както човешкия интелект. Прави се за конкретна задача и е специализиран в нейното изпълнение. Machine learning e подразделение на изкуствения интелект, като на компютъра се предоставят данни и той сам трябва да извлече знанието как да борави с тях. Дават му се примери, на базата на които схваща моделите, обобщава информацията и прави заключения. Например, на базата на историята на заболявания, събрана в една болница, диагностицира пациенти. Същевременно може да усвоява нова информация, свързана със същата задача, като започва да извлича знания и от нея. Но ако се наложи да премине към изцяло ново задание, трябва да се изгради нов подход и нова архитектура, обяснява Христо Томов.

Двигател на промяната

Machine Learning е направление с огромен потенциал и с все по-голямо приложение в практиката. Тепърва предстоят следващи големи пробиви в развитието му.  Постигнатият напредък в сферата на изкуствения интелект в последните години се дължи не толкова на нови постижения в теорията, колкото на напредъка в изчислителната мощ. Джофри Хинтън, който през 1986 г. публикува един от първите трудове в областта на backpropagation и оттогава е в основата на развитието на изкуствения интелект, неотдавна заяви, че за съществен напредък оттук нататък ще са необходими съвсем нови методи, като бъдещето може да зависи от някой студент, който ще погледне с подозрение към всичко, правено досега.

Приложение

Изкуственият интелект е подходящ при автоматизирането на сложни повторяеми задачи. Има страх, че много хора ще останат без работа заради изкуствения интелект. Той обаче в малко случаи ще отменя цяла позиция. В адвокатската работа, например, ще поеме машиналните процеси и вероятно един ден ще трябват по-малко адвокати, но тяхната професия няма да изчезне. Ще се ползва и при диагностицирането на заболяванията на хората, но няма да отпадне необходимостта от лекарите. Сред най-малко заплашените професии от навлизането на изкуствения интелект са дейностите, които изискват специфична техническа квалификация. Затова още дълго водопроводчиците ще останат незаменими.

Появата на квантовите компютри обаче ще преобърне реалността. Всички досегашни прогнози може да се окажат валидни само до квантовата революция. Но нищо няма да стане изведнъж, уверява Христо Томов. Така например един от проектите на Dreamix с използване на изкуствен интелект е бил за застрахователния сектор, насочен към по-добро управление на риска и откриване на измами. Изкуственият интелект филтрира информацията и намира определени зависимости. Също така доскоро Dreamix са работили с американска компания от Силициевата долина по създаването на виртуален личен асистент в автомобила, който изпълнява речеви команди – от музиката, която шофьорът иска да слуша, до резервирането на маса в ресторант. Той предупреждава за намаляване на горивото в резервоара и препоръчва зареждането да стане на любима бензиностанция. Най-новата им разработка е свързана с използването на дронове с изкуствен интелект за наблюдението на електропреносната мрежа.

Ефективност

Изкуственият интелект крие огромни възможности. Технологията е добра в автоматичната обработката на големи масиви от данни – например анкети от проучвания. Тя има своите предимства в решаването на голям брой оптимизационни задачи. Dreamix работят и по проекти, свързани с Интернет на нещата в индустрията. Там се събира много информация от сензорното натрупване на данни и обработката й е доста сложна. Планирането на производството е комплексно и изкуственият интелект ще отмени много хора в това им усилие, като ще направи процеса много по-ефективен.

Къде сме ние

България следва световния тренд в развитието на изкуствения интелект, като не сме нито много напред, нито пък изоставаме. Темата става все по-актуална, но едно са практическите задания, съвсем друго – фундаменталните изследвания. Двете направления трябва да се развиват паралелно, макар бизнесът да е готов да финансира по-скоро решения, готови да влязат в действие. Искаме ли да сме на гребена на тази вълна, процесът на включване трябва да започне още от образованието. Знанията се дават, но студентите не оценяват тяхната важност, докато не се сблъскат с необходимостта им в практиката.

Хората

При развитието на изкуствения интелект има две направления, свързани с хората – едното е обучението на кадрите, които ще го създават и управляват, а другото е преквалификацията на хората, които ще останат без работа в резултат на навлизането му. Обучението може да започне още от предучилищна възраст с използването на игрови методи. Това, което ще спаси хората при навлизането на изкуствения интелект, е гъвкавостта на реакцията. Свикнат ли да учат бързо и да се адаптират, да работят в екип и да са комуникативни, нищо няма да ги уплаши. .Ако този подход се заложи в образователната система, това ще е полезно за хората на новото време. Ще има много „завои” заради развитието на технологиите, а хората трябва да са готови да приемат това без стрес.

Коментари: 0