Изминалият ден донесе силни сътресения на световните финансови пазари

Причина са политическата криза в Италия и продължаващите преговори между САЩ и Китай

Изминалият ден донесе силни сътресения на световните финансови пазари

Снимка: Pixabay

572 ~ 3 мин. четене
Изминалият ден донесе силни сътресения на световните финансови пазари. Задълбочаващата се политическа криза в Италия, както и продължаващите тежки търговски преговори между САЩ и Китай доведоха до негативни резултати на водещите фондови борси. В САЩ Dow Jones потъна с близо 400 пункта, като в моменти от търговската сесия изоставаше и с над 500 точки. Опасенията за глобална кредитна криза повлякоха финансовия сектор на червена територия, като акциите на най-големите банки понесоха тежки удари – JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley и Bank of America загубиха по над 3% от стойността си. По-широкият индекс S&P500 отчете понижение от 1.1%, докато технологичният NASDAQ загуби половин процент. Несигурността на пазарите тласна голяма част от инвеститорите към по-ниско рискови активи, в следствие на което доходността по 10-годишните щатски облигации се понижи до 2.77%, след като предходната седмица беше достигнала рекордните 3.1%. 

В Европа загубите на водещите индекси бяха не по-малки. Общоевропейският  Euro Stoxx600  приключи деня с понижение от 1.3%, следван от DAX, CAC и FTSE със спад от съответно 1.53%, 1.29% и 1.26%. Междувременно испанският индекс IBEX35 и италианският FTSE MIB загубиха съответно 2.6% и 2.5% на фона на политическите кризи в двете страни. На валутните пазари еврото удари поредно дъно спрямо щатския долар и валутната двойка EUR/USD загуби нови 0.73% до ниво 1.1538. 

Акценти днес: Основен лихвен процент - Канада

В 17:00 часа българско време Централната банка на Канада ще оповести решението си дали да промени основния лихвен процент в страната. Очакванията на икономистите са банката да не променя лихвата от текущите 1.25% с оглед несигурността около външнотърговските отнишения на страната. Предварителните прогнози отдават едва 30% шанс да станем свидетели на лихвено повишение.

General Electric Company – Седмична

През 2017 година акцията на американския гигант за електрически уреди претърпя сериозен крах, губейки над 50% от стойността си. На седмична графика виждаме, че ниво от $13 долара оказва подкрепа и временно ограничава поевтиняването. Ново отскачане на цената от тази граница може да се използва за вход в позиция с цел достигане до $17 в рамките на настоящата година. 

GBP/USD - Седмична

Несигурността около Brexit и незадоволителните икономически резултати на Великобритания оказват силен натиск върху британския паунд от началото на второто тримесечие на годината. Възходящият тренд на GBP/USD беше категорично прекъснат, като валутната двойка се намира в седма поредна седмица на понижение. За определяне движението на цената в средносрочен план е желателно да се изчака тест на ключовото ниво 1.3130, което съответства на 50% от корекцията на Фибоначи. 

XAG/USD – Дневна

Ако се абстрахираме от фалшивия пробив в средата на април месец, виждаме, че среброто се движи в добре дефиниран рейнджови канал, като поскъпването е категорично ограничено от 200-дневната ЕМА, а пониженията не успяват да преминат границата от $16 за тройунция. След пореден неуспешен пробив на подвижната средна, цената се насочва към тест на подкрепата. Низходящото пресичане на индикатора стохастик допълнително подкрепя разсъжденията ни, че краткосрочна продажба на ценния метал ще бъде обоснована. 

DAX – 6 часова

На 6-часова графика може да видим, че малко след като отново премина психологическата граница от 13 000 пункта, немският индекс проби долната граница на трендовия канал, формирайки за момента лека корекция. Индикаторът на относителната сила не показва признаци за обръщане на понижението, което ни кара да смятаме, че DAX се е устремил към тест на подкрепата около 12 300 пункта. При влизане в къса позиция е желателно стопът за прибиране на печалбите да бъде поставен малко над това ниво. 

...

Коментари: 0