Израел мисли да поръча още 36 млн. ваксини

Премиерът Бенямин Нетаняху се опасява, че ще се наложи имунизация през шест месеца

Израел мисли да поръча още 36 млн. ваксини

Снимка: БТА

Държавата Израел, която вече ваксинира 93% от населението си с поне една доза, иска да купи още 36 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Допълнителните бройки, които са три пъти от купените досега, ще бъдат използвани, в случай че се наложи повторно ваксиниране по-късно през годината, обяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Reuters. Нетаняху направи ваксинационната програма на Израел най-бързата в света и изтъкна личната си роля за осигуряването на достатъчно дози, един от най-важните аргументи в кампанията му за изборите на 23 март.

Учени не изключиха възможността за справяне с различните варианти на коронавируса да е нужно редовно реимунизиране. Нетаняху сподели в Twitter изказване на водещ представител на неговата партия хората да се обърнат към „доказаното лидерство“ на министър-председателя, за да бъдат осигурени милиони нови дози за в бъдеще.

„Работим по осигуряването на още 36 млн. допълнителни ваксини за гражданите на Израел“, заяви Нетаняху. „Никой не знае колко трае имунитетът от тези ваксини, с които разполагаме. Трябва да сме готови за най-лошия сценарий. А той е да се налага да ваксинираме хората на половин година.“

Това би означавало цели 36 млн. дози през следващата една година, ако се наложи на всички 9 млн. израелци да бъдат поставяни по две дози на всеки шест месеца, каза той.

Израелското министерство на здравеопазването от своя страна съобщи, че ще започне да ваксинира и хората, които са преболедували COVID-19 най-рано преди три месеца.

Коментари: 0