Япония и България планират разработването на нови млечни продукти
Двете страни работят по проект за създаването на център за научно-развойна дейност

Снимка: Министерство на икономиката
Япония и България планират създаването на център за научно-развойна дейност, който да разработва нови млечни продукти, съдържащи уникалната бактерия „Лактобацилус булгарикус“. Темата е обсъдена на среща между министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България, и представители на компанията „Мейджи“.
Инициатива е по случай отбелязване на 50 г. от пускането на българското кисело мляко на японския пазар. По време на срещата бе обсъдена и възможността за подписване на споразумение за създаването на центъра.
Японската компания, която отдавна вече произвежда български млечни продукти, е готова да инвестира в проекта, като се обсъжда в него да се включи и държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. Двете страни водят диалог и уточняват детайли.
Министър Стоянов акцентира, че страната ни има сериозни традиции и последователен напредък на развойната дейност на продукти, съдържащи българската бактерия. Той се надява новите продукти, разработени от центъра, да бъдат представени на световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака.
Ние имаме база, на която да стъпим, но трябва да я развиваме и да продължаваме да инвестираме, за да бъдем все по-добри“, заяви Стоянов.
От своя страна посланик Нарахира посочи, че изграждането подобен Център ще бъде и символ на дългогодишните отношения между Япония и България.