Японската държава се включва в битката за Toshiba

Технологичната корпорация вече получи няколко оферти за придобиване, но регулаторът би харесал държавната оферта

Японската държава се включва в битката за Toshiba

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Японската инвестиционна корпорация (JIC) и Norinchukin Bank обмислят да купят Toshiba Corp, съобщи вестник Nikkan Kogyo Shimbun. Според изданието оглавяваната от Япония оферта, ще е по-приятна за регулаторите и управлението от конкурентни предложения на чуждестранни фондове. CVC Capital Partners вече е направи предварителна оферта за технологичната корпорация, но японските фондове ще са начело на офертата, пише вестникът. Също така е възможно други кандидати, свързани с правителството, да се присъединят към наддаването.

JIC отказа да коментира пред Reuters, а Norinchukin не са били на разположение за коментар.

CVC по-рано този месец предложи 20 млрд. долара за Toshiba, след което да свали компанията от борсата и да я направи частна.

Председателят на борда на корпорацията разкритикува предложението на CVC, като заяви, че офертата ще бъде обмислена внимателно, отчасти поради разпоредбите по отношение на чуждестранните инвестиции в японски компании със стратегически технологии. Технологията на Toshiba се използва например при насочване на ракети и други системи за отбрана.

В медийните репортажи също са посочени фондовете KKR & Co Inc и Brookfield, които също обмислят оферти за компанията. Вестник Nikkei в сряда съобщи, че CVC планира да се обедини с Bain Capital.

Последната новина по темата идва ден, след като Toshiba назначи нов главен изпълнителен директор след противоречия относно предишния лидер Нобуаки Куруматани, който се сблъска с критики по въпроси за управлението на компанията.

Коментари: 0