Желязков се похвали с ръст на товарния жп превоз въпреки кризата

България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на жп товарните коридори

Желязков се похвали с ръст на товарния жп превоз въпреки кризата

Снимка: Министерство на транспорта

Железопътният товарен превоз се доказа като надежден и ефективен в условията на криза, като в България бе отбелязан ръст през второто тримесечие на 2020 г. с близо 17% спрямо същия период на 2019 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на ЕС. Темата на форума бе „Иновативен железопътен транспорт - свързващ, устойчив и цифров“.

„България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на функционирането на железопътните товарни коридори“, каза още министър Желязков, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство.

По думите му включването на конкретни текстове, които регламентират координацията между всички товарни коридори, би допринесло за допълнително подобряване и разгръщане на потенциала на европейския железопътен товарен сектор.

 „Подкрепяме инициативата за въвеждане на цифровото автоматично свързване  и вярваме, че програмата за нейното изпълнение ще осигури и необходимото финансиране“, добави Росен Желязков, като уточни, че е възможно да се повиши атрактивността на железопътния товарен транспорт именно чрез цифровизацията.

Коментари: 0