Йордан Цонев: България продължава уверено към Еврозоната с фиксиран курс

Депутатът от ДПС обясни, че същността на „Чакалнята“ е да се освободи курса и да се определи реалната му пазарна стойност

Йордан Цонев: България продължава уверено към Еврозоната с фиксиран курс

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3305 ~ 2 мин. четене

България продължава уверено пътя си към еврото с твърд курс, какъвто е сега - 1.95583 лева за евро. Той няма да се променя. Ако цената на присъединяването ни е да го променим, няма да влизаме. Това каза пред Nova зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който коментира вчерашната резолюция на парламента, с която се дава мандат на финансовия министър и на гуверньора на БНБ да се откажат от „чакалнята“ на Еврозоната, ако останалите държави поискат да се присъединим с друг курс евро/лев.

„Дадохме сигнал към евроинституциите, че сме готови на много неща, за да се присъединим към Еврозоната, но не и да се променя курсът. Трудно извоюваното доверие в лева е запазено“, каза Цонев.

Той обясни, че в един момент, след разразяването на паниката около решението на управляващите да се съгласят курсът евро/лев да се договаря между членовете на Еврозоната, Дания и ЕЦБ, ситуацията е била критична. „Бяхме изправени пред два въпроса – или махаме тази алинея и прекратяваме пътя си към еврото, или го приемаме и продължаваме с твърд курс. Вчера в 18 ч. можеше да спре пътят ни към Еврозоната, защото тогава излезе докладът за съответствие на ЕЦБ“, каза депутатът от ДПС.

Той определи като „абсолютна грешка“ от страна на ГЕРБ начинът, по който вкараха промените в Закона за БНБ – между първо и второ четене, през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон. „Темата е такава, че не е добре да се дискутира, тя плаши хората и те решиха да го вкарат по този начин. Но въпросът за Евозоната не е въпрос на ГЕРБ. Той е на всички партии, защото има консенсус. Това беше лош законодателен ход и дори те го признаха вчера“, добави Йордан Цонев.

Той обясни също, че разпоредбите на ЕЦБ за присъединяване към валутния съюз, които са от 1997 г., не позволяват държава да бъде във Валутно-обменния механизъм (ERM-2) с фиксиран курс. „България е прецедент. Влизането в „чакалнята“, както е популярна, задължително изисква да се смени курсът, ако се наложи. Това представлява по същността си „чакалнята“ - стоиш там, за да се постигне пазарното ниво на курса. И ЕЦБ казва, че трябва да се даде тази опция. Юристите на БНБ са дали този текст на Менда Стоянова и на Владислав Горанов и те го внасят. Но е абсолютна грешка на ГЕРБ да го направят по този начин“, каза депутатът.

Коментари: 0