Кабинетът изчисти 134 млн. лв. дългове на „Холдинг БДЖ”

Министрите отложиха с 3 месеца и изплащането на други 62 млн. лв. задължения към НАП

Кабинетът изчисти 134 млн. лв. дългове на „Холдинг БДЖ”
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Кабинетът прие разпореждане за увеличаване на капитала на „Холдинг БДЖ“ с непарична вноска от 134 млн. лв., представляваща конвертиране на свое вземане от дружеството. Така на практика се изчистват 68% от дълговете на БДЖ към държавата, чийто размер е 196 млн. лв.

Освен това правителството прие постановление, с което отложи до 31-ви март 2020 г. срока за изплащането и на останалите 62 млн. лв. дълг на „Холдинг БДЖ” към държавата. 20 млн. лв. от сумата бяха отпуснати на холдинга за погасяване на просрочени задължения по Втория облигационен заем. Дългът на БДЖ по Втория облигационен заем датира от края на управлението на кабинета "Станишев", когато международен банков синдикат отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на стари кредити. Членове на синдиката сбяха германската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. Част от синдиката беше и обявената в несъстоятелност КТБ, чиито вземания бяха 5.3 млн. лв.

Останалите 42 млн. лв. дълг към държавата бяха отпуснати за погасяване на активирана държавна гаранция по кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.

Коментари: 0