Как да договорите добра заплата при започване на нова работа

Вижте какви грешки не трябва да допускате

Как да договорите добра заплата при започване на нова работа
4736 ~ 1 мин. четене

Един от най-неприятните въпроси по време на интервю за работа е какво заплащне очаквате. Повечето хора се притесняват да отговорят направо.

Има обаче едно желязно правило, което можете да спазвате. Преди да се явите на интервю за работа, е хубаво да се запознаете с пазара и с нивата на заплащане в сектора.

Когато кандидатът заяви твърде високи изисквания има риск той да отпадне от класирането. Когато изискванията са занижени, има шанс да не взима адекватно заплащане.

Преговорите за заплата не са никак лесни. Грешки могат да бъдат допуснати и при преговорите, когато работещият е дългогодишен служител и се стреми към по-високо заплащане.  

Според експертите трябва да се действа хладнокръвно. Много честа грешка е при желание за увеличение на заплатата хората да не отчитат стойността, която носят на компанията, а собствените си нужди, коментират експерти, цитирани от БНТ. Работникът винаги трябва да бъде готов и със сценарий, в който получава отказ.

По никакъв начин не трябва да се подхожда със заплаха, че ако не получите увеличението, ще напуснете. Това крие риск преговорите да бъдат прекъснати още в самото начало.

Младите служители също са специфичен случай по отношение на заплатите, тъй като те имат големи очаквания за заплата, а изискванията им са по-малки.

Експертите съветват да се съобразявате със собствените си възможности, когато кандидатствате за работа. Може да получите по-висока заплата, но то ще бъде краткотрайно, ако не носите необходимата добавена стойност на работодателя. 

Подкрепи Economic.bg