Какви са плюсовете и минусите на ваксинационните паспорти?

Много страни, в които кампаниите за ваксиниране са в разгара си, обмислят да одобрят „ваксинационните паспорти“

Какви са плюсовете и минусите на ваксинационните паспорти?

Снимка: Pixabay

Отчаяни да се върнат към нормалността преди пандемията, много страни, в които кампаниите за ваксиниране срещу Covid-19 са в разгара си, обмислят да одобрят „ваксинационните паспорти“, за да възобновят международните пътувания и да отворят отново икономиките.

Аргументите за

Стимул. Те могат да служат като мощна мотивация за хората да се ваксинират.

Възможности. Чрез получаване на сертификат някои лица, които са били лишени от достъп до определени възможности за работа заради пандемията, могат да се възползват. Това е един от начините, по които хората вече могат да получат обратно основните свободи, които са изключително ценни за тях.

Пътуване. Паспортите могат да предложат и стойност по отношение на международните пътувания - ваксинирането означава, че е малко вероятно да страдате от Covid-19.

Аргументите срещу

Наука. Докато ваксините, които се използват, са показали впечатляваща ефективност при намаляване на риска от хоспитализация и смърт за симптоматичен на Covid-19, към този момент няма конкретни доказателства, че те могат да осуетят предаването, казват учените.

Варианти. Повечето страни са в ранните етапи на въвеждането на ваксините и предвид опасенията за въздействието на съществуващите варианти - по-специално този, открит в Южна Африка - върху способността на ваксините да предлагат защита, би било преждевременно да се въведе паспортната система.

Дискриминация. Такива паспорти ще се използват, за да дадат на хората, които са ваксинирани възможности и се предполага, че те имат имунитет и ще имат способността да правят неща, които другите не могат. Като се има предвид, че разпространението на ваксината се основава на приоритетна система, някои хора ще бъдат ваксинирани преди други. Други, които изберат да не се ваксинират, въпреки че им е предложена ваксината, също могат да загубят възможностите си.

Измама. Паспортите могат да насърчат хората, които все още не са били ваксинирани или са избрали да не бъдат ваксинирани, да получат сертификат на черния пазар. Така че, ако въведат паспорти, това трябва да се направи по начин, който не подлежи на измама.

Поверителност. Обикновено здравната информация като досиетата за ваксинация се съхранява от здравните служби. А тези паспорти могат да означават, че данните се споделят с външни компании.

Коментари: 0