Какво предстои в борбата с най-тежките болести

Постига се все по-голям напредък в разбирането как да се влияе върху гените

Какво предстои в борбата с най-тежките болести

Снимка: Unsplash

1924 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) представи настоящи и потенциални бъдещи лекарствени методи за справяне с най-тежките болести на съвремието – „Алцхаймер“, хемофилия и рак. Презентацията бе направена в рамките на тазгодишния Софийски фестивал на науката в „София Тех Парк“. Събитието е организирано от Британския съвет в България под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН).

Биологът Александър Атемин разказа на присъстващите какво представлява болестта на Алцхаймер и какви са настоящите методи за смекчаването на симптомите на болестта и как в бъдеще би могло да се премине от смекчаване на симптомите към пълно излекуване. Той отбеляза, че сегашните лекарствени продукти и други методи за лечение са недостатъчни и че е необходимо да се помисли са лекарства, които въздействат по-директно върху гените, промяната на които причинява атрофирането на мозъка. Атемин представи и какви са най-актуалните научни проекти, които са довели до напредък в знанията за болестта на Алцхаймер. Най-много напоследък е постигнал проектът deCODE genetics. При него, въз основа на данни, събирани с десетилетия от исландските болници от хиляди доброволци, е било анализирано огромно количество информация за геноми и са били открити нови сходства и модели. Това дава още повече надежда, че болестта на Алцхаймер би могла да бъде преборена на основно, генетично, равнище.


Александрина Ал-Джасем представи възможностите за генна терапия за Хемофилия Б и наследствените ретинопатии. Тя посочи, че през последните години е постигнат значим научен напредък в разбирането как да се въздейства на проблемните клетки в човешкото тяло, причиняващи болестта, и че в момента протича се разработват нови лекарства. Тъй като процесът до пускането на крайния продукт на пазара е много дълъг (10-12 години), досега не са се появили много нови препарати в това отношение, но това предстои да се промени в близките години, тъй като над 10 нови препарата са близо до финалната фаза да бъдат одобрени и пуснати на пазара.Лекарят Алексей Митев разказа как образуването на антитела срещу вредните за тялото клетки създават имунитет срещу болестите и защо при първото стъпване на чужденци в Хаваите е имало демографска катастрофа, тъй като местното население е започнало масово да умира от нови, непознати болести. Биологът Петър Ефтимов запозна присъстващите на Софийския фестивал на науката с имунната терапия срещу рака, основана на CAR T-клетки.

Коментари: 0