Катар харчи милиарди, за да се измъкне от изолацията си

Доха търси подкрепа и от Турция и Иран, и от Запада, за да ограничи влиянието на блокадата от съседите ѝ

Катар харчи милиарди, за да се измъкне от изолацията си

Катар започна да подкопава бойкота от страна на четири нейни съседки, довел до криза, която разтърси региона и заплаши американските интереси, пише The Washington Post.

В началото на юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет преустановиха дипломатически отношения с Доха и наложиха икономическа блокада на Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма. Катар отрече обвиненията и премина в офанзива.

Два месеца след изолирането си богатата на природен газ страна от Персийския залив използва своите милиарди, за да укрепи икономиката и сигурността си. Доха обяви реформи и засили връзките си с Турция и Иран, като тези ходове могат да преначертаят региона и съюзите в него за години напред.

Усилията на САЩ да посредничи между Катар и другите четири държави, всички от които са съюзници на Вашингтон, не успяха. Вместо това кризата в Персийския залив се разразява бурно в дипломатически и правен аспект.

Групата, оглавявана от Саудитска Арабия и ОАЕ, отдавна е в противоречие с Катар заради връзките ѝ с Иран, както и заради подкрепата спрямо организацията „Мюсюлманско братство” – умерена ислямистка групировка, която Рияд, Абу Даби, Манама и Кайро разглеждат като заплаха за властта им. Четирите страни отзоваха посланиците си от Катар, наредиха на гражданите си да напуснат страната, затвориха границите си и блокираха въздушните и морски маршрути на катарски кораби и самолети.

След началото на тази изолация Катар, която е една от водещите страни по добив на природен газ, започна да се стреми да диверсифицира икономиката си и да спре да зависи от съседите си в региона за доставки на храна и други продукти. Храната от Саудитска Арабия и ОАЕ, която преди пълнеше супермаркетите в Катар, е заменена с продукти от Турция и Иран. Един бизнесмен започна да внася 4 хил. крави с цел производство на мляко.

Миналата седмица Катар подписа сделка на стойност $262 млн., за да премести бразилския футболист Неймар Жуниор в Пари Сен Жермен ( ПСЖ) – най-известният спортен актив на Доха. Астрономическата сума беше разгледана от мнозина като добра инвестиция преди Световната купа през 2020 г., на която Катар ще е домакин. Освен това се смята за смята за добър ход от гледна точка тласък на PR.

Освен това катарските власти миналата седмица представиха проектозакон, който би позволил на някои чужденци да придобият постоянно гражданство. За първи път те ще имат достъп до безплатно здравеопазване и държавно образование, а също така ще могат да притежават земя и да управляват някои типове бизнес без нужда от катарски партньор, предвижда законопроектът. Ако документът бъде приет, такива права биха били безпрецедентни в Персийския залив – страните в региона силно разчитат на чуждестранна работна ръка, но рядко предоставят на чужденци гражданство или привилегии, достъпни за техните граждани. Чужденците обаче съставляват почти 90% от 2.7-милионното население на Катар.

С цел борба срещу бойкота на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет Катар внася оплаквания в Съвета за сигурност на ООН и в Световната търговска организация (СТО). Властите в Доха призоваха Международната организация за гражданска авиация, която е орган на ООН, да провери дали Рияд и съюзниците ѝ са нарушили някои споразумение за въздухоплаване, забранявайки полетите на катарски авиокомпании над тяхна територия.

Катар също засилва отношенията си със Запада. Миналата седмица страната обяви, че купува седем италиански военни кораби на стойност $6 млрд., а преди това през юни купи от САЩ изтребители F-15 на обща стойност $12 млрд.

Не на последно място през уикенда Турция и Катар проведоха съвместни военни обучения – пореден знак за техния процъфтяващ съюз. През юли Анкара даде зелена светлина за изпращането на няколко хиляди войници към турска база в Катар, привидно за подкрепа на усилията в борбата срещу тероризма. Саудитска  Арабия и останалите три страни, които изолираха Катар, настояват именно тази база да бъде затворена, за да вдигнат блокадата си.

В сряда руската агенция „РИА Новости” съобщи, че Доха е опростила визовия режим за 80 страни, сред които са и Германия, Франция, Турция, Русия, Украйна и Казахстан. Важно условие за облекчаване на визовия режим е чужденците да летят с компания Qatar Airways. „Туристическата организация на Катар реши да отмени визите за гражданите на 80 страни, ако те летят на борда на Qatar Airways”, обясни изпълнителният директор на компанията Акбар ал-Бакир.

С влошаването на кризата в Персийския залив американските представители стават все по-обезпокоени, че дипломатическите сътресения в региона могат да попречат на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Всички държави, които в момента са част от регионалния конфликт, са част от оглавената от САЩ коалиция срещу екстремистите.

Коментари: 0