Северна Корея с нов президент и премиер

Ким Чен-ун концентрира властта и получи нова титла

Северна Корея с нов президент и премиер

Снимка: БТА

В една от най-големите политически рокади от години, Северна Корея обяви новия си държавен глава и нов премиер и даде на лидера Ким Чен-ун нова титла, съобщиха държавните медии в петък, цитирани от Ройтерс.

Очаквано Ким Чен-ун бе преизбран за председател на Държавния съвет на заседание на парламента на Северна Корея, което се състоя в четвъртък, съобщи Корейската централна новинарска агенция.

За първи път обаче държавните медии посочиха Ким като "върховен представител на всички корейски народи". Тази титла беше одобрена със специален указ през февруари, според Асошиейтед прес, но не бе използвана публично до петък.

Не е ясно дали промените ще бъдат кодифицирани в конституцията, но анализаторите твърдят, че разклащането показва, че Ким вече има пълната власт, осем години след като е наследил управлението от баща си Ким Чен Ир.

Новите лидери

За председател на Президиума на Върховното народно събрание е бил избран Чхуе Рьон-хе, който замества на поста Ким Йон-нам. Формално държателят на поста е смятан за държавен глава на Северна Корея и обикновено представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според експертите реалната власт е съсредоточена в ръцете на лидера Ким Чен-ун, предава БТА.

Ким Йон-нам, роден през 1928 г., беше един от най-дълго задържалите се висши държавни представители и заемаше поста от 1998 г.

Наследникът му Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда, че придобива все по-голямо влияние, след като през октомври 2017 г. беше включен в могъщата партийна Централна военна комисия. Според южнокорейското разузнаване той стои зад наказанието на генерал Хван Пьон-со, някога един от най-доверените съветници на Ким Чен-ун. Чхуе, роден през 1950 г., беше един от най-влиятелните държавни функционери в Северна Корея като ръководител на организационния и управленски отдел на Корейската трудова партия, бил е заместник-председател на младежкия съюз на Ким Ир-сен през 80-те години, водил е младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция и лично е познавал Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун в продължение на 50 години. Той е и един от тримата високопоставени севернокорейски представители, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Северна Корея също сменя правителствения си ръководител. Досегашният премиер Пак Пон-джу беше на поста от 2013 г. и според анализ на сайта "Ен Ка Нюз" (NK News) е ръководил процеса на "радикална реформа" на икономиката, който й е позволил да оцелее при санкциите. Сред реформите беше отслабването на контрола върху държавните предприятия, даването им на по-голяма свобода на пазара и търсене на частни инвестиции.

Малко е известно за приемника на Пак, Ким Дже-рьон, но позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен-ун в областта на икономическото развитие.
Коментари: 0