Китай е най-големият инвеститор в „зелена“ енергия

100 GW са новите вятърни и соларни мощности по цял свят за 2014 г.

Китай е най-големият инвеститор в „зелена“ енергия
Автор: Стилиян Гребеничарски

Китай е увеличава преднината си на върха за най-голям обем инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, става ясно от данните на компанията за пазарни проучвания Bloomberg New Energy Finance, цитирани от The Financial Times.

През 2014 г. страната с най-многобройно население в света е инвестирала рекордните 89,5 млрд. долара в този сектор, което представлява ръст с 32%. Около три четвърти от тази сума е насочена към соларна и вятърна енергия. Китай съставлява 29% от всички разходи за „зелена“ енергия в глобален план и се очаква да бъде лидер и през следващите години.

Втората позиция продължава да се държи от САЩ, където растежът е 8% до 51,8 млрд. долара. Това е и най-високата стойност от 2012 г. насам.   

Положителната тенденция в двете страни е и основната причина 2014 г. да е рекордна в глобален план за изграждането на нови соларни и вятърни мощности.Въпреки че евтиният петрол направи изкопаемите горива по-конкурентни, предимството се наваксва от правителствените политики в редица държави – субсидии, данъчни облекчения, квоти и други регулаторни ограничения.

Общите инвестиции в активи в сектора нарастват с 16% от 268 млрд. долара през 2013 г. до 310 млрд. долара за изминалата година. Най-добра досега е била 2011 г. с 318 млрд. долара.

Поради непрекъснато понижаващите се цени на алтернативните технологии и подобряването в ефективността им, всеки изхарчен долар носи все повече нови мощности към енергийните системи. През 2014 г. са пуснати в експлоатация около 100 гигавата соларни и вятърни мощности по цял свят. Делът на двата източника е приблизително равен. За сравнение през 2013 г. те са били 74 гигавата.

Коментари: 0