Китай изгражда парк за панди, 110 пъти по-голям от Дисниленд

Китай изгражда парк за панди, 110 пъти по-голям от Дисниленд

Снимка: Sasaki

Автор: Божидара Иванова

В югозападната провинция на Китай се намира град Чънду, дом на гигантската панда, застрашена от изчезване в продължение на десетилетия. Много от пандите в зоологическите градини по света първо се отглеждат в базата на Чънду "Panda Capitals". Тя привлича около 3,5 млн. туристи годишно.

Наскоро правителството проведе международен конкурс за набиране на идеи за "Panda Capitals". Миналата седмица световната дизайнерска компания Sasaki бе обявена за победител. Техният план включва три нови обекта за развитие - село, разположено на брега на езерото, изследователски център за диви животни и огромен парк, обвързан с обществен транспорт.

Проектът за разширяването на съществуващата база е 110 пъти по-голям от Дисниленд в Париж, но ще заема малка площ от общия размер на града.

Плановете са паркът да успее да защити 1800-те останали гигантски панди в света. Често в дивата природа те раждат близнаци и майката изоставя едно от двете си малки. Изследователите в базата Чънду се опитват да помагат на майките за отглеждането на новородените панди, които понякога са повече от две.

"Гигантската панда е най-силният посланик и икона за град Чънду. Тя е неразделна част от идентичността, културата и икономиката на града", казва Тао Джанг, директор на Sasaki. Проектите на компанията ще преминат през няколко фази.

Селището Longguanshan Panda ще бъде "вход в града". Селото ще се намира близо до второто международно летище в Чънду, което се очаква да започне да функционира с пълен капацитет до 2030 г.

Паркът Beihu Panda ще бъде три пъти по-голям от сегашния. Sasaki предложи три допълнителни линии на метрото и шест нови метростанции около парка Beihu Panda. Най-голямото предизвикателство за компанията ще бъде опазването на околната среда и градското развитие. Sasaki се надява да постигне баланс между двете. Различните части в резервата ще бъдат внимателно координирани, отбелязват от компанията. 

Коментари: 0