Китай изпраща сонда на обратната страна на Луната

Досега тя никога не е проучвана от хората

Китай изпраща сонда на обратната страна на Луната
340 ~ 1 мин. четене

Китай ще изпрати своя космическа сонда на обратната страна на Луната. Подготовката по проекта вече е започнала и се очаква апаратът Chang'e-4 да кацне там през 2018 г., съобщава агенция Синхуа.

"Далечната страна на Луната не е видима от Земята заради гравитационните сили и тя никога не е проучвана от хората. Мисията на Chang'e-4 ще бъде първата такава експедиция в историята на човечеството", казва ръководителят на центъра на лунни изследвания към Държавната администрация на КНР по наука, технологии и промишленост за националната отбрана Лю Цзиньчжун, пише БГНЕС.

Модулът Chang'e-3 през декември 2013 г. кацна на лунната повърхност и все още предава информация на Земята. Chang'e-4 ще бъде аналогичен апарат, но ще бъде в състояние да носи голям товар. По време на мисията си се очаква той да проведе проучване на геоложките структури на обратната страна на Луната.

Китайската програма за сондиране на Луната Chang'e включва три етапа – обиколка около спътника на Земята (Chang'e 1 и Chang'e 2), кацане на Луната (Chang'e 3 и Chang'e 4) и връщане от Луната на Земята (Chang'e 5 и Chang'e 6).

В началото на 2015 г., Китай покани и други страни да участват в неговите космически проекти.

Подкрепи Economic.bg