Китай отчете ръст в индустриалното си производство за първи път от началото на кризата

Растежът на икономиката на страната зависи от вътрешния пазар, казват експерти

Китай отчете ръст в индустриалното си производство за първи път от началото на кризата

Снимка: pixabay

340 ~ 1 мин. четене

Индустриалното производство в Китай нарастна с 3.9% през април на годишна база. Това е първият положителен показател на индустрията на Китай от началото на пандемията от коронавируса. В момента втората по големина икономика в света започна бавно възстановяване на икономиката си след месеци на блокиране заради заразата, пише Reuters.

Според данни на Националото статистическо бюро на Китай икономиката на страната се възстановява, но все още е изправена пред големи предизвикателства, тъй като кризата вече обхвана цял свят. „Растежът на Китай сега зависи до голяма степен от вътрешното търсене“, каза Луи Куийс, експерт в Oxford Economics. „Очакваме добрите показатели да продължат да се подобряват въпреки че започнаха свеото повишаване от доста слаба начална точка“, допълни той.

Китайската икономика се сви със 6.8% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано, като това се случи за първи път от 1992 г. Много от китайските фабрики трябва да се справят с намалените поръчки или анулирани такива, тъй като търсенето в световен мащаб значително е намаляло.

Въпреки че икономиката на Китай, започна бавно своето възстановяване, потреблението всеоще остава доста слабо. Продажбите на дребно паднаха с 7.5% през април, което е увеличение спрямо прогнозите за спад от 7%.

Коментари: 0