Китай планира мащабно разширение на жп мрежата си

Целта на азиатската държава е до 2035 г. да разполага с 200 000 км железни пътища

Китай планира мащабно разширение на жп мрежата си

Снимка: Wkipedia

Китай планира да разшири железопътната си мрежа с една трета през следващите 15 години, като част от дългосрочния план на държавата да увеличи урбанизираната територия и да стимулира местната икономика. Целта е до 2035 г. железопътната мрежа, която в момента е втората по големина в света, да се разшири до 200 000 километра, като 70 000 километра от нея ще се движат високоскоростни влакове.

Към края на юли държавата разполага със 141 400 км жп линии, от които 36 000 км са за движението на високоскоростни влакове. Целите, които Китай си е поставил за следващото десетилетие и половина, означават увеличение с 33.3% на железопътната мрежа, както и значително нарастване от 133% на високоскоростното железопътно трасе, според изчисления на Reuters.

Според плана на втората най-голяма икономика в света всички градове с население над 200 000 ще имат достъп до железопътен транспорт преди 2035 г. Китай също така ще насърчава строителството на железопътни линии в места, където доминират етническите малцинствени групи, както и граничните райони и слаборазвитите региони в централен и западен Китай, за да се намали бедността и да се съживят селските райони, заявиха от China State Railway Group.

Коментари: 0