Китай заплаши САЩ с „последствия“ заради митата

Американският президент реши да обложи още повече китайския внос

Китай заплаши САЩ с „последствия“ заради митата

Снимка: БТА

Китай заяви в събота, че категорично се противопоставя на решението на Вашингтон да наложи допълнителни тарифи за китайски стоки на стойност общо 550 млрд. долара и предупреди САЩ, че ще има последствия, ако не прекрати своите „грешни действия“.

Коментарите, направени от китайското министерство на търговията, дойдоха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че от 1 октомври ще повиши до 30% митата върху китайския внос за 250 млрд. долара, който сега се облага с 25%. Това бе отговор на решението на Китай да въведат 5 и 10% тарифи за над 5000 американски продукта на обща годишна стойност 75 млрд. долара. Всичко това е част от търговската война, която водят двете най-големи световни икономики.

„Такъв едностранен търговски протекционизъм и максимален натиск нарушава консенсуса, постигнат от ръководителите на Китай и Съединените щати, нарушава принципа на взаимното уважение и взаимна изгода и сериозно уврежда многостранната търговска система и нормалния международен търговски ред“, заяви китайското министерство на търговията в изявление, цитирано от Reuters. „Китай настоятелно призовава Съединените щати да не преценяват неправилно ситуацията или да подценяват решителността на китайския народ", добавиха от там.

Тръмп обяви в петък и увеличение на планираните тарифи за останалите китайски стоки на стойност 300 млрд. долара – една част от 1 септември, а друга – от 15 декември. Първоначално американският президент мислеше митото да бъде 10%, но сега вече предвижда да са 15%.

Икономическият съветник на Белия дом заяви по-рано през седмицата, че администрацията на Тръмп планира лични разговори между американски и китайски служители през септември. Не е ясно дали ще има двустранната среща.
Коментари: 0