Китай ще изгради граница с Непал на Еверест

Целта е да се ограничи заразата, която може да дойде през най-високия връх на Земята

Китай ще изгради граница с Непал на Еверест

Снимка: БТА

1940 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Обезпокоен от ситуацията с коронавируса в своя съсед Непал, Китай ще установи демаркационна линия на връх Еверест, за да избегне всякакъв риск от привнасяне на зараза от алпинистки, идващи от Непал. Страната има намерение да разшири наблюдението на върха, смятан за Покрив на света, който споделя с Непал на височина от 8848 метра.

Високопланинските водачи ще инсталират демаркационна линия на Еверест, преди да разрешат на алпинистите да се захванат с изкачването от китайска страна (тоест от север), според информация на агенция "Синхуа". Новината е била съобщена от ръководителя на Тибетската алпинистка асоциация.

В информацията не се съдържа уточнение как Пекин конкретно ще маркира територията си на тесния връх, където само няколко алпинисти могат да стоят по едно и също време заедно.

Според тибетски представители те ще вземат възможно най-стриктни мерки за превенция срещу разпространение на епидемията и за избягване на всякакъв контакт с алпинисти, идващи от южната страна.

Информацията за тези мерки идва в момент, в който от непалската страна на планината бяха извършени над 30 евакуации по медицински причини от базовия лагер на височина от 5364 метра от началото на сезона. Някои от евакуираните се оказаха с коронавирус.

Непал е тежко засегнат от пандемията, както и съседната на него Индия. Хималайската страна се надяваше да поднови туризма, след като миналата година той беше сведен почти до нулата заради пандемията.

Коментари: 0