Китайската икономика се забавя все повече

Местните власти са все по-притиснати да предоставят нови стимули на фона на растящите рискове в международен план

Китайската икономика се забавя все повече

Снимка: Wikimedia

Забавянето на китайската икономика се задълбочава все повече, точно когато рисковете за световната икономика нарастват и притискат властите да предприемат още стъпки за насърчаване на растежа, пише Bloomberg.

През август китайската индустриална продукция се е повишила с 4.4% в сравнение със същия месец на 2018 г. Това е най-ниският едномесечен растеж от 2002 г. насам. Освен това оборотът от продажби на дребно през въпросния месец е бил по-нисък от очакванията на анализаторите.

През първите осем месеца на тази година пък ръстът на инвестициите в основен капитал са се забавили до 5.5%, като частният сектор изостава от държавните инвестиции за шести пореден месец.

Данните за икономическото представяне в Китай подхранва твърденията, че усилията на местните политици да обърнат тенденцията на забавяне на икономиката не са достатъчни. Пекин се бори както с влошаването на структурата на местната икономика, така и с риска от още по-високи мита върху стоките, които изнася към САЩ, а не на последно място и с повишаващите се в момента цени на петрола.

Според японската финансова компания Nomura International всички налични данни, както и съществуващите рискове, повишават вероятността утре китайската народна банка да понижи своя средносрочен лихвен процент.
Коментари: 0