Китайци са обявили официално интерес към АЕЦ „Белене“

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е входирала през февруари писмо в НЕК

Китайци са обявили официално интерес към АЕЦ „Белене“
1864 ~ 1 мин. четене
Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е депозирала писмо в НЕК, с което е заявила, че проявява интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която днес отговаряше на депутатски въпроси.

Писмото, което е депозирано в средата на февруари, ще бъде включено в предложенията относно бъдещето на ядрената централа, което енергийният министър трябва да подготви и да представи пред парламента до края на юни.

За първи път China National Nuclear Corporation прояви интерес към „Белене“ в края на 2016 г. Тогава у нас пристигна китайска делегация, която се срещна с премиера Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

През миналата седмица Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) заяви, че проявява интерес към един такъв проект, разбира се, с доста условности около това как ще бъде структуриран финансово, каква ще бъде възвращаемостта на този проект.

Министър Петкова отново посочи, че проектът е нотифициран пред Европейската комисия и напомни за платеното оборудване. Тя информира депутатите, че до началото на следващата седмица се очаква цялото оборудване, което е на площадката „Белене“, да бъде покрито.
Подкрепи Economic.bg