Кои сектори очакват възход при управлението на Тръмп

Още е трудно да се каже дали новите икономически реалности ще са за добро, или за лошо

Кои сектори очакват възход при управлението на Тръмп
3857 ~ 2 мин. четене

Победата на Тръмп на президентските избори в САЩ  и последвалата реакция на финансовите пазари  бяха явна демонстрация  на тоталния провал на анализаторите. Всички предвещаваха глобален борсов срив, ако Тръмп влезе в Белия дом, а пазарните играчи бяха максимално  изнервени. Непосредствено след информацията за убедителното представяне на Тръмп действително настъпи борсов срив на основните индекси, които регистрираха спад с по 5%. Движенията приличаха на влакче на ужасите. Най-големите платформи за търговия на финансови активи блокираха в буквалния смисъл. Всички продаваха панически и купуваха единствено „спасителни активи“, каквито са златото, среброто и държавните облигации.  

Искам дебело да подчертая, че финансовите анализатори  имат огромна „заслуга“ за този срив.  Случващото се бе изключително странно, тъй като в края на краищата става въпрос за победа на десния кандидат. По принцип финансовите пазари се отнасят толерантно при победа на десните сили. 

Какво стана наистина? В основата на борсовия срив бе  заявката на Тръмп за провеждане на протекционистична политика в защита на интересите на американския бизнес. Последното бе интерпретирано от анализаторите като източник на глобална рецесия, тъй като става въпрос за втория по големина пазар на вносни стоки.  

Да, пазарите бяха „разцепени“ от страх. Всички очакваха с огромно напрежение отварянето на  Wall Street. Нещата обаче се обърнаха рязко час преди началото на борсовата сесия. Най-паникьосаните  инвеститори се превърнаха в най-упоритите купувачи. Борсите полетяха нагоре. Графиките, отчитащи ценовите изменения, представляваха вертикални зелени пръчки (зеленото е цветът на покачване на борсите).  Загубите бяха компенсирани на 100% в рамките на първите минути на отваряне. Доларът изцяло компенсира спада си спрямо основните валути, а  прогнозите на анализаторите последваха икономическата програма на Тръмп. 

Кои сектори, според тях, ще бъдат най-печеливши? По време на кампанията си в Детройт Тръмп заяви, че трябва „да върне миньорите и работниците в стоманодобива обратно на работа“, а „глобалното затопляне е измишльотина“. Казано с други думи,  добивът на въглища ще се увеличи, което за инвеститорите означава, че ще бъде печелившо да купуват акции на минни компании. Новият американски президент има  особено отношение към зелената енергия. Той е за пълно премахване на държавните дотации в сектора. Какво означава това за инвеститорите?  Меко казано, да не се инвестира в „зелени компании“.  В този ред на мисли, може да се прогнозира и спад на цената на акциите на SolarCiti – компанията на Илън Мъск, основателят на Тесла.

Тръмп предвижда по време на неговия мандат да бъдат инвестирани около 1 трилион долара в инфраструктурни проекти. Ето защо покупката на акции на компании, свързани със строителния бизнес, изглежда разумно. 

Не са положителни прогнозите за автомобилния сектор. Тръмп се изказа категорично против компаниите, които изнасят производство си извън пределите на САЩ. Той обеща да блокира  идеята на Форд да изгради нов завод в Мексико.

Да, настъпи нов етап както в  политическата ситуация в САЩ, така и в икономическата. Още дълго време ще бъдат асимилирани новите икономически реалности. Трудно е да се каже дали това е за добро или лошо. Истината е, че американците си избраха новия президент, но да не се окаже, че останалият свят ще трябва да плати сметката.

Подкрепи Economic.bg