Коя глобална валута ще поевтинее повече?

Въпросът предизвика спорове сред анализаторите

Коя глобална валута ще поевтинее повече?

Снимка: unsplash

4904 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Слабостта в долара и еврото представлява дилема за инвеститорите относно това коя от тях ще загуби повече позиции през предстоящите месеци. За момента зелените пари все още са основен избор, пише Bloomberg.

Доларът отслабва след втората половина на 2020 г., когато Федералният резерв намали основните лихви до рекордно ниски нива и увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус натежаха на американската икономика. Междувременно еврото също поевтиня през последните седмици под ключовото ниво от 1,20 долара, тъй като забавянето в разпространението на ваксините срещу коронавируса оказа натиск на очакванията за възстановяване на европейската икономика.

“Продължаваме да предпочитаме долара като валута за финансиране на сделки за кери трейд (бел.ред. стратегия, при която инвеститорите използват нискодоходни валути за финансиране на по-високодоходни инвестиции в други активи) на развиващите се пазари”, заяви Норман Виламин, Union Bancaire Privee.

Въпреки че еврото отслабна на фона на опасенията за ваксинационните кампании, ние очакваме, че това ще е временно и то ще се възстанови, след като ваксинациите се ускорят на континента”, добавя той.

Предизвикателството е търсенето на най-добрата валута за финансиране, след като централните банки на развиващите се пазари сигнализираха, че ще затегнат монетарните си политики, когато икономиките им се възстановят от коронавирусната пандемия.

Доларът и еврото отслабват срещу валутите на развиващите се страни. Зелените пари поевтиняха спрямо 17 от 22 валути на развивашите се пазари през последните шест месеца, докато еврото отслабна спрямо 16 от тези валути през тази година.

Citigroup е за долара

Citigroup Global Markets припомня, че историята доказва, че при зелените пари има тенденция да отслабват повече от еврото в периоди на глобално възстановяване, посочват стратези на банката.

Въпреки че се очаква американската икономика да расте по-бързо от европейската, това може би няма да е достатъчно, за да доведе до поскъпване на долара. Анализирани три по-ранни периода на по-силно представяне на икономиката на САЩ показват, че зелените пари отслабват, дори брутният вътрешен продукт на страната да отчита най-силен растеж.

JPMorgan залага срещу еврото

JPMorgan Chase & Co. препоръчва на клиентите си да се оттеглят от позициите си за еврото и да ги преместят в долара на фона на повишаващата се доходност по облигациите в САЩ. Една от сделките, които те препоръчват, е използването на 100% финансиране с евро за инвестиции в руската рубла, защото очакват цената на общата валута да падне.

Подкрепи Economic.bg