Той преобърна финансите и има план срещу пандемията

Той преобърна финансите и има план срещу пандемията

Таавет Хинрикус е най-вдясно

Снимка: Certific

1040 ~ 2 мин. четене

Таавет Хинрикус навлезе първо в индустрията на финансовите услуги с онлайн платформа за международни парични преводи. Новата му цел сега е вирусната пандемия, белязала последните 12 месеца. Съоснователят на TransferWise представи новия си стартъп Certific, който той определя като първата „сертифицирана“ услуга за дистанционно тестване на COVID-19.

TransferWise „излезе с 10 пъти по-добър продукт, който беше по-евтин и по-бърз“ от тези на големите банки и фирми за парични преводи, коментира Хинрикус в интервю за CNBC тази седмица. В подкрепа на думите му е фактът, че през последното десетилетие компанията се разви до 5-милиардна организация, докато междувременно се носят слухове за подготовка на IPO по-късно тази година.

Разглеждахме света на медицинските тестове и той стоеше някак назад, както и финансовите услуги“, коментира ситуацията роденият в Естония предприемач.

Британско-естонската компания предлага възможност за сертифициране на изследвания за коронавирус в домашни условия. Идеята на приложението Certific е до повиши доверието в дистанционното тестване и да гарантира, че самостоятелно извършените тестове достигат същите стандарти като тези в клинична обстановка.

Чрез демократизацията на процеса по медицинско тестване Certific се надява да овладее и проблема с фалшификацията на резултати. Направените видеоклипове се проверяват щателно, а Certific гарантира и че използваният тест е същият, който е бил поръчан от потребителя. Затова той съдържа същия уникален идентификатор, като е разработена и технология за идентификация, че човекът от видеото е същият, който е трябвало да бъде изследван.

За целта са използвани техники, заимствани от света на финтех и телемедицината, което не е изненада предвид профила на Хинрикус. Приложението например изисква от потребителите да се снимат по време на домашното тестване с идеята да се завери достоверността на процеса.

Поръчката на тест става онлайн, а резултатите идват на изследвания ден за PCR и за по-малко от 90 минути за антигенен.

В начинанието си Хинрикус не е сам, а си партнира с предприемачите Джак Крейндлер (лекар) и Лиис Наруск. Услугата им стартира днес в Обединеното кралство, като впоследствие се очаква тя да достигне и други пазари.

Подкрепи Economic.bg