Коя страна спечели бонуса от Брекзит

Излизането на Великобритания от ЕС доведе до преместването на хиляди работни места

Коя страна спечели бонуса от Брекзит
2393 ~ 1 мин. четене

Брекзит доведе до преместването на 4735 работни места във финансовия сектор от Великобритания във Франция. Тенденцията се наблюдава, откакто кралството гласува "за" напускане на Европейския съюз през 2016 г., изчислява френската група Paris Europlace.

 

Европейските столици се опитват да привлекат бизнес от Лондон след референдума за Брекзит. Особено ясно това личи при банките, мениджъри на активи и други фирми за финансови услуги.

Paris Europlace заяви, че работните места идват от екипи, преместващи се във Франция или от инвестиционни решения в полза на страната и свързани с Брекзит. Компанията изброява JPMorgan и японската Nomura сред тези, които са сменили екипите си, но също така френските банки BNP Paribas и Societe Generale, които имат големи операции във Великобритания.

Оценките за загубата на бизнес за Великобритания варират. През октомври консултанти от EY заявиха, че повече от 7500 работни места от финансовия сектор, както и трилион паунда активи, вече са напуснали Великобритания в посока ЕС.

Броят на мигриралите работни места все още е малко спрямо тези, базирани в Лондон. И е много по-малко в сравнение с първоначалните оценки непосредствено след гласуването за Брекзит, когато очакванията бяха, че десетки хиляди ще пресекат Ламанша.

Подкрепи Economic.bg