Антикорупционната комисия разследва министъра на образованието

Заедно с него за конфликт на интереси се проверява и председателят на Комисията за защита на потребителите

Антикорупционната комисия разследва министъра на образованието

Снимка: МС

2681 ~ 1 мин. четене
Антикорупционната комисия проверява министъра на образованието Красимир Вълчев, както и председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, за конфликт на интереси. Това съобщи на сайта си Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която е сезирана след публикации в медиите.

Проверката на Вълчев и Маргаритов е свързана с притеснения около издателство „Просвета“. Според публикациите изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова – съпруга на Димитър Маргаритов – е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. 

Твърди се още, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. 

Съпругата на министъра на образованието пък е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, чиито услуги КЗП е полазвала за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири. Според информацията, откакто Димитър Маргаритов е председател на регулатора, комисията е похарчила около 100 000 лева от бюджета си за услугите на PR агенцията.
Подкрепи Economic.bg