ЕК заделя €2.7 млрд. за ваксина срещу коронавируса

Това ще подкрепи усилията за разработването на ваксини в период от 12 до 18 месеца

ЕК заделя €2.7 млрд. за ваксина срещу коронавируса

Снимка: Pixabay

Европейската комисия обяви днес стратегията на ЕС за ваксини срещу Covid-19. Комисията, от името на държавите членки, ще използва 2.7 млрд. евро за подписване на договори с фармацевтични компании, работещи по създаването на ваксини. 

"Тази ваксина ще бъде пробив в борбата срещу коронавируса и свидетелство за това какво могат да постигнат партньорите, когато обединим ума, изследванията и ресурсите си", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тъй като разработването на ваксини е сложен и продължителен процес, с представената днес стратегия Комисията ще подкрепи усилията за ускоряване на разработването и наличието на безопасни и ефективни ваксини във времеви интервал между 12 и 18 месеца, ако не и по-рано. 

За да подкрепи компаниите в бързото разработване и производство на ваксина, Комисията ще сключи споразумения с отделни производители на ваксини от името на държавите членки. В замяна на правото да закупи определен брой дози ваксини в даден период от време, Комисията ще финансира част от предварителните разходи, с които се сблъскват производителите на ваксини. Това ще стане под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране ще се счита за авансово плащане за ваксините, които действително ще бъдат закупени от държавите членки.

Свързаното финансиране ще дойде от значителна част от инструмента за спешна помощ. Допълнителна подкрепа ще бъде предоставена чрез заеми от Европейската инвестиционна банка.
Коментари: 0