Идва ли краят на традиционните офиси

Ситуацията за собствениците на недвижими имоти не е никак „розова“

Идва ли краят на традиционните офиси

Снимка: Unsplash

13036 ~ 2 мин. четене

Големи бизнес паркове, небостъргачи и офис сгради пълни с работници – обичайна картина за големите градове по света, която остана в миналото след появата на пандемията от коронавирус. Здравната криза принуди милиони хора по цял свят да останат в домовете си и да работят оттам. И ако в началото това ни се струваше леко странно и необичайно, то към днешна дата няма големи надежди за възстановяването на традиционната офис обстановка.

Повече от две трети (68%) от главните изпълнителни директори на големи компании планират да намалят офис площите си, показва проучване на KPMG, една от най-големите компании за професионални услуги в света.

Пандемията доказва, че не е необходимо служителите да работят в офиса, за да бъдат успешни. А това, от своя страна, повдига въпроса за стойността на скъпите офис площи, особено в градове като Ню Йорк и Сан Франциско.

Доказахме, че можем да бъдем много ефективни и продуктивни във виртуални работни среди“, споделя изпълнителният директор на KPMG Пол Ноп пред CNN Business.

От направеното проучване става ясно, че близо три четвърти от анкетираните изпълнителни директори планират да вложат повече пари в подобрение на технологиите, с които работят. Други две трети пък планират увеличение на инвестициите, за да създадат нов модел на работа, в основата на който да седи автоматизацията и изкуственият интелект.

„Хоум офисът“ се възприема различно от служителите. Някои го харесват, защото спестяват време, докато за други работата от вкъщи е истинско предизвикателство, когато наред с нея трябва да се грижат и за децата си. Но за компаниите този модел на работа е идеалният начин да спестят пари от наем на офис.

Участниците в анкетното проучване на KPMG споделят още, че отдалеченият начин на работа им е помогнал да намерят много нови таланти, които да наемат. Защото „хоум офисът“ позволява хора от всички части на света да могат да работят в компанията, а не само тези, които са близо до офиса, споделят част от изпълнителните директори на големите компании.

Ситуацията за собствениците на недвижими имоти обаче не е толкова „розова“. Резултатите от проучването на KPMG показват, че компаниите за търговски недвижими имоти, които притежават първокласни офис сгради в големите градове, не спират да „страдат“ от ситуацията и да понасят огромни загуби.

Въпреки това някои ръководители на недвижими имоти са сигурни, че пандемията няма да обрече офис сградите на „смърт“. Според тях работата от разстояние не може никога напълно да замести личния контакт по време на работния процес.

Смешно е да се мисли, че компаниите няма да се върнат в офисите. Всеки, който каже, че няма да влиза в офиси, е наивен по отношение на това как се изгражда фирмена култура“, каза главният изпълнителен директор на Brookfield Asset Management пред Reuters преди няколко седмици.

Докато някои компании като Twitter ще оставят служителите си да работят от домовете си за постоянно, проучването на KPMG показва, че по-голямата част от компаниите ще предпочетат хибриден модел на работа.

Подкрепи Economic.bg