Кристалина Георгиева иска да включи МВФ в глобалното печатане на пари

Ръководителят на институцията иска да промени разпределението на специалните права на тираж

Кристалина Георгиева иска да включи МВФ в глобалното печатане на пари

Снимка: Economic.bg/Архив

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че глобалната икономическа перспектива остава силно несигурна предвид пандемията от коронавируса, а нарастващото разминаване между богатите и бедните страни изисква от МВФ да намери повече ресурси. Тя е на мнение, че едно ново разпределение на собствената валута на МВФ - специалните права на тираж (СПТ) - ще даде на страните повече фискално пространство за справяне със здравната криза и ще ускори преминаването към цифрова и зелена икономика.

Доналд Тръмп, който ще бъде президент на САЩ само още два дни, досега блокираше подобен ход с аргумента, че ще предостави повече ресурси на по-богатите страни, тъй като разпределението ще бъде пропорционално на тяхното участие в кошницата от валути, формиращи стойността на СПТ.

Шведският финансов министър Магдалена Андерсон, новият председател на управителния комитет на МВФ, говорейки по време на онлайн пресконференция с Георгиева, заяви, че необходимостта от ликвидност става все по-голяма и тя ще се консултира със страните членки относно възможностите за нейното разширяване.

Георгиева пък заяви, че МВФ бързо е увеличил концесионното финансиране за развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително чрез дарение на около 20 млрд. долара в съществуващите СПТ. Това ще продължи да играе важна роля, но са необходими допълнителни стъпки, каза тя.

„Ще продължи да бъде толкова важно, дори по-важно, за да можем да разширим капацитета си за подкрепа на страни, които са изостанали“, каза Георгиева.

Възможността за ново разпределение на СПТ - нещо подобно на печатането на пари от централната банка - никога не е била сваляна от масата от членовете на МВФ, каза тя, добавяйки, че някои членове продължават да обсъждат това като възможен ход.

Преди няколко дни Кристалина Георгиева призова политиците да харчат колкото могат повече, а дори и отвъд това. Според нея светът трябва да приспособява паричната си политика спрямо извънредната пандемична ситуация.

Коментари: 0