Кризата на китайския имотен пазар се разраства още повече

Сериозно задлъжнялата Kaisa спешно продава активи, за да опита да покрие плащанията си

Кризата на китайския имотен пазар се разраства още повече

Снимка: БТА

1508 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Китайският Lehman Brothers

Акциите на китайския строителен предприемач Kaisa и три от дъщерните му дружества бяха спрени от продажба на фондовата борса в Хонгконг. Това се случи, след като компанията стана поредната с пропуснато плащане по дълга си към инвеститорите. Kaisa е един от многото примери в Китай за кризата с дълговете на имотния пазар, обхванала и редица други играчи в сектора.

Базираната в Шънджън строителна компания Kaisa посочи в изявление, че е изправена пред безпрецедентен ликвиден натиск в резултат на предизвикателствата на имотния пазар и понижаването на рейтинга. Компанията и нейното звено Kaisa Prosperity заявиха в отделни борсови документи в петък, че търговията с акциите им е преустановена.

Още миналия месец Reuters съобщи, че Kaisa търси купувачи за своето звено за управление на имоти Kaisa Prosperity и два жилищни обекта в Хонконг, докато се бори да се справи с натрупания си дълг.

Проблемите на Kaisa идват на фона на опасенията за разширяваща се ликвидна криза на китайския имотен пазар. През последните седмици той бе залят от поредица от неизпълнения на задълженията по офшорни дългове, понижаване на кредитния рейтинг и разпродажби на акции и облигации на строителните компании. 

Kaisa има най-голям офшорен дълг сред всички китайски предприемачи, който трябва да бъде изискуем през следващата година. Финансово звено на Kaisa посочи с информацията за пропуснатото плащане, че набира средства, за да облекчи натиска. Предприети са и мерки, включително ускоряване на продажбите на активи.

Kaisa планира да продаде 18 от активите си в Шънджън – предимно търговски имоти, на обща стойност 81.8 млрд. юана (12.8 млрд. долара) до края на 2022 г., става ясно от документ, видян от Reuters в петък. Приходите ще бъдат използвани за изплащане на дългове. Предприемачът има и 95 проекта за градско обновяване в Шънджън на стойност 614 млрд. юана (95.9 млрд. долара), които могат да помогнат за попълването на капитала му след продажбата при завършване.

Задълбочаване на загубите

Kaisa е класирана като 25-ия най-голям строител в страната по продажби на жилища с пазарна стойност от около 1 млрд. долара. Акциите ѝ на Хонконгската фондова борса паднаха с повече от 15% в четвъртък до най-ниското си ниво за всички времена. Компанията има около 3.2 млрд. долара в офшорни ценни книжа, дължими през следващите 12 месеца, като следващият падеж на стойност 400 млн. долара е на 7 декември. Тя има плащания по облигации на обща стойност над 59 млн. долара с падеж на 11 и 12 ноември.

В петък подиндексът, проследяващ сектора на недвижимите имоти HSMPI в Хонгконг, падна с повече от 2%, задълбочавайки загубите си през последните две седмици до близо 20%.

Акциите на нашумялата в световните медии China Evergrande Group – някога най-големият строителен предприемач в Китай – пък паднаха с 1.7%. Дълговите ѝ проблеми обаче ескалираха и предизвикаха ликвидна криза в имотния сектор в страната на стойност 5 трлн. долара. Evergrande предотврати неизпълнение за втори път миналата седмица, но е изправен пред друг труден краен срок на 10 ноември за повече от 148 млн. долара плащания, които трябваше се издължат на 11 октомври. Неговото звено Scenery Journey има плащания на обща стойност над 82 млн. долара с падеж на 6 ноември, въпреки че условията на облигациите предоставят 30-дневен гратисен период.

Kaisa вероятно може да бъде още един Evergrande“, обясни Реймънд Ченг, ръководител на изследванията за Китай в CGS-CIMB Securities, добавяйки, че проблемите на компаниите са засилили пазарните опасения относно условията на ликвидност на предприемачите.

„Въпреки че регулаторите имат някои облекчаващи мерки, изглежда, че това може да не е в състояние да помогне значително“, каза той. „Освен ако правителството не предприеме агресивни мерки за разхлабване, очакваме да видим все повече и повече предприемачи да имат проблеми за изплащане на дълговете си“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg