Кризата нанесе тежък удар на споделените офиси в София

В период на задържане на търсенето, офертните цени остават без промяна, казват от Forton

Кризата нанесе тежък удар на споделените офиси в София

Снимка: pixabay

1544 ~ 2 мин. четене

Бизнесът за споделените офис площи в София е сред най-засегнатите вследствие на кризата от COVID-19, става ясно от доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. „Съществена част от ползвателите на този тип офиси са стартъпи и в тази ситуация не е ясно, колко от тях ще оцелеят и ще мислят за връщане в споделените офис пространства. В допълнение, корпоративните клиенти в тези офиси ще очакват промяна на гъстотата на работните места и други мерки, гарантиращи социалната дистанция, което ще постави под въпрос и финансовото оцеляване на операторите“, се казва в доклада.

По отношение на пазара на офис площи в София през първото тримесечие на 2020 г. се отчита спад от 22% на наетите офиси на годишна база. „Макар извънредното положение у нас да засегна само месец от първото тримесечие, данните за периода са показателни за отражението му върху сектора. Пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем на сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия“, коментира Станимира Пашова, партньор и мениджър „Офис площи“ в компанията.

В началото на годината свободните офиси се задържат около 10%, но нетното усвояване намалява до 7 088 кв. м. Като причина експертите посочват отложени разширения на наематели или забавяне на довършителните работи в новонаети помещения.

В период на задържане на търсенето, офертните цени остават без промяна. Офертните наеми за офиси "клас А" в централна градска част се задържат на 15 евро/кв. м, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 евро/кв. м.

Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв. м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв. м. Някои от планираните проекти обаче може да бъдат отложени, като в краткосрочен план е слабо вероятно да стартира строителството на нови обекти, прогнозират от Cushman & Wakefield Forton.

Кризата като възможност

Коронавирус пандемията сега е сериозна заплаха, но в по-далечен план носи и възможности. От компанията очакват много фирми да предприемат стъпки за nearshoring (преместване на офисите си в по-централните части) на своите изнесени центрове за услуги или развойни центрове, както и да прехвърлят част от услугите към оператори и фирми, базирани в Европа. 

Тези процеси не могат да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече бизнеси и да доведат до нов ръст на аутсорсинг компаниите. Най-добрите посланици на България са местните центрове на фирми, които имат такива и в други точки на света, например в Югоизточна Азия, и успяха бързо да организират home-office за служителите си, като запазят качеството на услугите и производителността.

Подкрепи Economic.bg