Кризата преобърна имотния пазар: Къщите стават все по-желани

643 са въведените в експлоатация къщи през третото тримесечие на годината, което е увеличение спрямо 2019 г.

Кризата преобърна имотния пазар: Къщите стават все по-желани

Снимка: Unsplash

Здравната криза, пред която се изправи светът, предизвика истинско „земетресение" на икономическата сцена и накара голяма част от отраслите да „застанат на колене“. В България обаче тя сякаш не успя да застигне имотния сектор. След първоначалния ступор, в който изпадна индустрията през март, жилищният пазар започна да се държи сякаш няма криза.

Друго интересно явление, което се появи на пазара на имоти в световен мащаб и не закъсня и в България, беше интересът към къщите с дворове. До голяма степен това се случи заради националните блокади през пролетта на тази година, които попречиха на хората да излизат от домовете си. Доказателство за това, че именно в тази посока поема имотният пазар, са и предварителните данни на Националния статистически институт за броя на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2020 г.

Общо за разглеждания период те са 879, а новопостроените жилища в тях са 3 912. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, или с 11.5%, а жилищата в тях нарастват с 928, или с 31.1%.

От всички сгради, които са въведени в експлоатация през третото тримесечие на годината, 643 са къщи, което е увеличение спрямо същия период на 2019 г., когато техният брой е бил 576.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Пловдив - 127 сгради с 568 жилища, Варна - 120 сгради с 993 жилища, и София (столица) - 107 сгради с 1 173 жилища в тях

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (41.6%), следван от тези с три (35.2%), а най-нисък е този на жилищата с шест и повече стаи - 3%.

Коментари: 0