Култ към основателя – проблемът на Силициевата долина

Пример за това е основателят на Tesla Илон Мъск

Култ към основателя – проблемът на Силициевата долина
Спорното и широко обсъждано поведение на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, е пример за един от големите проблеми на меката на технологиите – Силициевата долина. Това мнение изрази пред CNBC инвеститорът Роджър Макнамий.  

„Култът към основателя се превърна в проблем”, каза още съоснователят на частната инвестиционна компания Elevation Partners. 

Той обясни, че без съмнение основателите са тези, които правят стартиращите фирми чудесни, но стъпят ли те на борсата и станат ли публични компании, отговорностите им вече стават други. Тогава създателят вече не е достатъчен и в екипа трябва да има хора, които да могат да изпълнят тези отговорности, коментира Макнамий. 

Скорошната подигравка на Мъск с Комисията за ценни книжа и фодови борси (SEC) в САЩ стана повод за някои инвеститори да се замислят дали основателите на компаниите могат действително да бъдат и техни успешни изпълнителни директори. 

Борсовият регулатор обвини създателя на Tesla във „фалшиви и подвеждащи” твърдения, което му коства председателския пост в компанията и 20 млн. долара глоба. Малко след споразумението Мъск отново използва Twitter, за да се подиграе публично на SEC с думите „Комисията за обогатяване на инвеститорите в къси продажби върши чудесна работа. И промяната на името е право в целта”. 

На английски абревиатурата SEC се превежда като Securities and Exchange Commission, а с коментара си Мъск ѝ измисли ново съдържание - Shortseller Enrichment Commission (или Комисия за обогатяване на къси продажби). 

Поредните му изяви в социалната мрежа доведоха до нов спад в акциите на Tesla в края на седмицата. 

Друга компания, поставена в светлината на прожекторите, е Facebook, която страда от проблеми със сигурността и разпространението на фалшиви новини. Социалната мрежа също е пряко свързана с основателя си Марк Зукърбърг. 

Коментари: 0