Къде по света плащат най-много за iPhone 11?

Един от факторите, които правят iPhone по-скъп в чужбина, е различният данък върху продажбите

Къде по света плащат най-много за iPhone 11?

Снимка: Unsplash

2933 ~ 1 мин. четене

Въпреки че iPhone 11, представен на 20 септември - преди почти година, е по-евтин в сравнение с iPhone X, гражданите на някои страни може би не са скочили от радост при тази перспектива. На няколко места по света iPhone е всъщност значително по-скъп, отколкото в САЩ, показват данни на Statista.

Докато iPhone 11 с памет от 64 GB без договор с мобилен оператор струва на американски клиент около 750 щатски долара (в зависимост от държавния и местния данък върху продажбите), това в други страни все още ще се счита за евтино. Индийските потребители трябва да отделят повече от еквивалента на 900 долара за абсолютно същия модел на Apple, което го прави с 19% по-скъп в страната. IPhone11 Pro (64GB) е дори с 29% по-скъп в Индия.

Infographic: Which Countries Pay the Most for the iPhone 11? | Statista You will find more infographics at Statista

Един от факторите, които правят iPhone по-скъп в чужбина, е ниският данък върху продажбите в САЩ - под 10% на много места. В Япония, страна с еднакво нисък данък върху продажбите, iPhone е съвсем малко по-скъп, отколкото в САЩ.

Във Франция данъкът върху продажбите за iPhone 11 е приблизително 160 щатски долара, в сравнение с около 100 долара в САЩ.

В случая на Индия, Apple не произвежда в страната. Тъй като Индия защитава своите пазари, Apple трябва да плати мито за внос на iPhone, което се отразява в цената на продукта. Китайски производители на телефони като Oppo и Xiaomi създадоха фабрики в Индия и по този начин могат да изнесат своите телефони на пазара на много по-ниска цена. В резултат на това пазарният дял на Apple в Индия е едва около 3%.

Подкрепи Economic.bg