Latecoere откри завода за авиочасти за Airbus в Пловдив

Заводът на френския гигант е разположен на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите

Latecoere откри завода за авиочасти за Airbus в Пловдив
Автор: Александра Сотирова

Френската група Latecoere днес официално откри завода си за авиочасти в Тракия икономическа зона в Пловдив. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а през търговските дружества, регистрирани у нас.

 „На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чиито капитал излиза обратно от България", каза още Борисов и обясни, че липсата на работната сила остава проблем за инвеститорите у нас.

Заводът на френския гигант е разположен на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330, както и друго оборудване.  Инвестицията в предприятието е 11 млн. лв. като през първите 3 години тя ще достигне 15 млн. евро. Ще бъдат открити 200 работни места и впоследствие предприятието може да разшири капацитета си според поръчките на Airbus.

Строежът му започна през септември 2017 г. като по  план трябваше да завърши през март 2018, но се забави. В началото на тази година стана ясно, че заводът получава 6 млн. евро по плана „Юнкер“ – част от договор за общо 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка дава на компанията.

„В завода ще се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на летателните апарати“, заяви главният изпълнителен директор по операциите на Latecoere Тиери Моц при първата копка на завода. 

Коментари: 0