Летището в Дубай ще инсталира 15 000 соларни панела

Операторът иска да намали въглеродния си отпечатък и да намали разходите си

Летището в Дубай ще инсталира 15 000 соларни панела

Снимка: Dubai Airports

684 ~ 1 мин. четене
Автор: Борислав Вълов
Операторът на международното летище в Дубай планира да инсталира 15 000 фотоволтаични панела, съобщава CNBC. Dubai Airports съобщи, че благодарение на новата соларна система ще бъдат произвеждани 7 483 500 киловатчаса енергия всяка година, което ще спомогне за намаляване на емисиите въглероден диоксид с 3243 тона.
 
Компанията Etihad Energy Services, която е дъщерна на Dubai Electricity и Water Authority, също е включена в проекта.

Майкъл Ибитън, изпълнителен вицепрезидент на Dubai Airports, отговарящ за инфраструктурата и бизнес технологиите, заяви, че са предприети редица инициативи за ограничаване въглеродния отпечатък на летището. Той обяснява, че сред мерките за постигане на тази цел са включени оптимизацията на охладителните системи, инсталиране на LED осветление и още много други.

„Освен че ни позволяват да ограничим своя негативен отпечатък върху природата, докато редуцираме разходите, тези дейности помагат и за нашата дългосрочна визия към въглеродно неутрално бъдеще, в съответствие с целта на авиационната индустрия“, допълва още Ибитън.

Редица летища по целия свят вече са инсталирали соларни панели, за да се присъединят към „зелените операции“.

През април тази година, Министерството на транспорта на Хаваи съобщи, че 2980 фотоволтаични панела са били поставени на покрива на паркинга на Терминал 2 към международното летище Даниел К. Иноуйе в Хонолулу.
 
През октомври пък соларната компания Solarcentury обяви, че са подписали договор с Международната гражданска авиационна организация за инсталиране на наземна система на летище Moi в Момбаса, Кения. Капацитетът ѝ е 500 киловатчаса.


Подкрепи Economic.bg