Лидерството на Китай при добива на bitcoin е към края си

Страната спира облекченията за \"миньорите\" на криптовалути

Лидерството на Китай при добива на bitcoin е към края си

След като затвори борсите за търговия с криптовалути, китайското правителство сега започва действия срещу „фермите” за добив на цифрова валута, пише Quartz. За тази цел Пекин спира най-важната съставка за добива – електричеството.

Китайската централна банка изложи планове да ограничи електроподаването към някои „миньори”. Банката възнамерява да уведоми местните власти да регулират подаването на ток към добиващите bitcoin и други цифрови валути с цел „постепенно намаляване на мащаба на производство”. Също така китайските власти вече няма да предлагат на добиващите компании стимули като отстъпки от сметките за ток и данъчни облекчения.

Всички тези ограничителни мерки могат да сложат край на лидерството на Китай при добива на bitcoin. Страната е стои зад над две трети от световното потребление на електричество за добив на криптовалути. Също така тя е дом на някои от водещите в света създатели на оборудване за добив. Тези производители обикновено управляват и големи мрежи от „миньори”, които са се съгласили да споделят мощността на оборудването си, за да увеличат шансовете си за добив.

Евтиното електричество е голямо предимство за „миньорите” в Китай. Богатите на въглища региони като Синдзян-уйгурския и Вътрешна Монголия през последните години превърнаха добива на криптовалути в своя основна цел, за да трансформират своите по-малко развити икономики.

Коментари: 0