Лихвите по ипотечните и потребителските заеми тръгнаха нагоре

Влоговете стават все по-неизгодна инвестиция, въпреки това се увеличават

Лихвите по ипотечните и потребителските заеми тръгнаха нагоре
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Потребителските и жилищните заеми през юли са тръгнало отново нагоре, показват данните на БНБ. Повишението е свързано с нарастващия интерес на потребителите към този тип заеми. От друга статистика на централната банка става ясно, че обемът на жилищното кредитиране към края на юли се е увеличил с невижданите от времето преди кризата 4.5%, а при потребителските заеми скокът е с 4.3%.

Средната лихва по потребителските кредити, които често се взимат като съпътстващ към ипотечния заем и се взимат за ремонт и обзавеждане на новия имот, вече надминава 8%, когато заемът е деноминиран в лева. И евровият потребителски кредит е поскъпнал, макар и по-леко – до 5.18%.

При ипотечните заеми в лева почти няма промяна и средната лихва се задържа на 3.86%. При евровите ипотечни кредити скокът е значителен – до 4.34%.

За сметка на кредитите, домакинствата държат парите си на депозит при все по-ниски лихви. Средната лихва на срочните влогове в лева е паднала до 0.4%. При това ниво държането на пари в банка изглежда нелогично, тъй като след всички такси, комисионни и добавянето на инфлацията, лихвата става отрицателна. Въпреки това обаче хората продължават да увеличават парите в банките.
Коментари: 0