Лицата в новото правителство

Някои от тях имат дълъг опит в изпълнителната и законодателната власт, а други тепърва ще се включат в управлението

Лицата в новото правителство
2861 ~ 17 мин. четене

Вече е известен съставът, който ГЕРБ и Обединени патриоти обяви за бъдещо правителство на България.

Утре сутрин Бойко Борисов, номиниран за министър-председател, ще връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство, след което се очаква в парламента да бъде гласуван новия кабинет и официално да бъдат утвърдени имената в него.

Кои са лицата на новия кабинет Борисов 3. Някои от тях са добре познати, други за първи път влизат в изпълнителната власт.

Вижте техните кратки биографии:

Министър-председател - Бойко Борисов

През 1982 година се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

Същата година става командир на взвод, а впоследствие и командир на рота.

В периода 1985-1990 година е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема "Психофизическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен „кандидат на науките". През 1990 г. напуска системата на МВР.

През 1991 година основава фирма „ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната.

На 1 септември 2001 година е назначен за главен секретар на МВР от президента, а със заповед на вътрешния министър му е присъдено звание „полковник" от МВР. През 2002 година е удостоен със звание генерал-майор, а на 25 юни 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

През 2005 година на изборите за Народно събрание е в листите на НДСВ като водач за два района и има възможността да влезе в парламента, но се отказва от депутатското място в полза на работата си в МВР, което по-късно напуска заради конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През 2005 година става кмет на Столична община.

През 2006 година е учредена партия ГЕРБ от близки до Борисов хора. Той е неин неформален лидер, тъй като според закона не може да я оглави.

През 2007 година е преизбран за кмет на София.

На парламентарните избори през 2009 г. ГЕРБ става първа политическа сила. От юли 2009 до февруари 2013 г. Борисов е министър-председател на България. Той подава оставката на кабинета през зимата на 2013 година на фона на протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно.

От януари 2010 г. до сега Борисов е председател на партия ГЕРБ.

От май 2013 до 24 юли 2014 г. е народен представител от ГЕРБ. На изборите през 2013 г. ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 г. ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов е министър-председател на България. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори, в които на балотажа кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи от подкрепения от БСП Румен Радев.

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.

Заместник министър-председател - Томислав Дончев

През 2001 - 2004 година работи като изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово. Дончев е член на екипа "Експертни анализи" към Института "Отворено общество", разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране.

В периода 2004 - 2007 работи като програмен директор в Института "Отворено общество", където ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми.

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово от листата на ПП ГЕРБ. Печели убедително на втория тур срещу Николай Григоров с 65,51%.

На 18 март 2010 година Дончев става министър по еврофондовете в първото правителство на Бойко Борисов. През 2013 година става депутат в 42-рото Народно събрание. Избран е за народен представител и в следващия парламент. В началото на ноември 2014 година е избран за вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика във втория кабинет на Бойко Борисов.

През пролетта на 2017 година е водач на листата с кандидати за народните представители на ГЕРБ в Габровски район и влиза в 44-ото Народно събрание.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов

Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата гимназия. Завършва електроинженерство във ВМЕИ-София.

От 1985 г. до 1991 г. е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт - прокатната линия на Стан-300. Синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в комбината, един от основателите на СДС- Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден Рудник.

След местните изборите през 2007 г. е избран от листата на партия "Атака" за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставката си, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в ж.к. Меден Рудник. През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от "Атака" напуска партията.
На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти. Председател на ПГ на "Патриотичен фронт" в 43 Народно събраниее.
На 10 юни 2016 г. след седем години пауза, Валери Симеонов се среща с Волен Сидеров за сближаване на позициите.

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - Красимир Каракачанов

Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност история. Доктор по право на Югозападния университет "Неофит Рилски" с дисертация на тема "Външнополитическата дейност на ВМОРО (1893 - 1918 г.)" (2014). Женен е, с едно дете.

Красимир Каракачанов е Народен представител в 38-то Народно събрание от коалиция ОДС. През този период е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 г. той напуска коалицията.ВМРО - Българско национално движение, заедно с движение "Гергьовден" участва на изборите, но не успява да влезе в парламента.

През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в предизборна коалиция, наречена Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, която влиза в парламента с 13 депутата, между които и Красимир Каракачанов.

На 28 юли 2016 г. е издигнат за кандидат за президент от инициативен комитет на патриотични организации. За негов вицепрезидент е предложен Явор Нотев от Атака, който също като Каракачанов е заместник-председател на парламента. Двойката получава подкрепата на парламентарно представените партии от Патриотичния фронт - ВМРО и НФСБ, както и на Атака. На 30 септември 2016 г. те се регистрират в ЦИК като "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". Получават 14,97% на изборите или подкрепата на 573 016 български граждани, което им отрежда трето място. На балотажа патриотите не дават подкрепата си нито за Румен Радев, нито за Цецка Цачева.

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Гечева - Захариева

Завършва Eзикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с профил немски език. Магистър по право на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика;Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава наслужебното правителство на Марин Райков. С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.

На 18 декември 2015 г. е назначена от 43-ото Народно събрание за министър на правосъдието.

Министър на финансите - Владислав Горанов

Възпитаник на Математическата гимназия "Гео Милев", Плевен. В периода 1994 - 1999 г. завършва Стопанската академия "Димитър Апостолов Ценов" - Свищов, специалност "Икономика", Магистър по счетоводство и контрол.

От ноември 2014 г. до януари 2017 г. - Министър на финансите на Република България.

От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция "Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция "Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел "Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси. От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите. Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.

Министър на вътрешните работи - Валентин Радев

Народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Заместник-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС. От 1991 година е доктор, а от 1996 година е старши научен сътрудник II степен.

На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител от листата на ГЕРБ за 24 МИР София. В мандата на второто правителство на ГЕРБ той беше зам.-председател на комисията по отбрана. Той е съпруг на общинската съветничка Лорита Радева от ГЕРБ и председател на комисията по екология.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков

Завършил е магистратура "Регионално развитие и управление" в Софийския университет, бакалавър със специалност "География". В два мандата е избиран за народен представител, зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в двата кабинета "Борисов". Има професионален опит, като мениджър проекти. Областен управител на Ловеч 2009-2011 г.

Министър на труда и социалната политика - Бисер Петков

През 1987 г. завършва специалността "Икономика и организация на вътрешната търговия" в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование - степен "магистър". Участвал е в редица специализации и обучения, сред които "Икономика на предприятието" във Виенския университет, Австрия, "Публични финанси" в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.
Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до м. май 2009 г.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др.

Владее английски език. Ползва немски и руски. Семеен, с две деца.

Министър на правосъдието - Цецка Цачева

Завършва задочно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

В продължение на седем години и половина е консултант на община Плевен, преди да стане общински съветник от ГЕРБ след местните избори през 2007 година. На местния вот тогава тя е кандидат за кмет на Плевен, но остава трета в надпреварата.

На парламентарните избори през 2009 година е водач на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевенски район е и избрана за народен представител.

На първото заседание на 41-вото НС е избрана за председател на парламента, като подкрепата си да заеме поста дават 227 народни представители. Близо четири години по-късно Цачева е избрана за депутат и в 42-рото Народно събрание.

През 2014 година влиза и в 43-ото Народно събрание като депутат и още на старта отново става парламентарен шеф с подкрепата на 219 свои колеги.

Цецка Цачева е първата жена, оглавила българския парламент, при това два пъти.

През 2016 година ГЕРБ я номинира за кандидат за президент. Цачева и кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев печелят 21.96% от гласовете на първия тур и отиват на балотаж срещу кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от ИК и подкрепена от БСП, която получава 25.44% от вота. На балотажа двойката претендент на ГЕРБ за Дондуков 2 получава 36.16 процента от гласовете и губи изборите. Двойката Радев-Йотова побеждава със значителна преднина, след като печели подкрепата на 59.37 на сто от избирателите.

За предсрочния парламентарен вот през пролетта на 2017 година Цачева е втора в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ, но остава вън от 44-ото Народно събрание, тъй като кандидати, поставени по-надолу в листата, получават повече преференциални гласове и успяват да я изместят.

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев

Красимир Вълчев е дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието, като заема поста през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ с министър Йорданка Фандъкова. По времето на кабинета "Орешарски" е директор на дирекция "Бюджет и финанси" в МВнР и се връща в МОН при второто правителство на Борисов. Подава оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков.

От 2002 г. е работил в Министерството на финансите, като в по-голямата част от времето е бил ангажиран с работа по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет в частта му за образование;

Като главен секретар на МОМН и експерт в МФ, той е участвал дейностите по регламентиране на делегираните бюджети, изготвяне на разходните стандарти, разпределение на средствата в системата, изготвяне на нормативни актове и др.

През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни министри в различни правителства - Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука.

Министър на здравеопазването - Николай Петров

Завършва медицина във ВМИ Варна през 1985 г. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. В периода 1989 - 1991 г. работи като клиничен ординатор; началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във Военна болница, Бургас. От 1992 г. до 2004 г. е старши и главен асистент във ВМА.

През 2002 г. завършва курс по "Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО", Франция. Две години по-късно придобива диплома по "Международно право на военните конфликти".

В периода 1989 - 1991 г. работи като клиничен ординатор; началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във Военна болница, Бургас (1991 - 1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА - София (1992 - 2004 г.).

Защитава степен „Магистър" по „Обществено здраве и здравен мениджмънт" в МУ, София (2007 г.) и специалност по „Спешна медицина" в МУ, София (2008 г.).

От 3 юни 2014 г. е началник на Военномедицинска академия. От 2009 година насам е и президент на дружеството на анестезиолозите в България.

През май 2014 г. е вицепрезидент на WorldSIVA (Световната асоциация по интравенозна анестезия).

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова

Завършва бакалавърска степен „Международни икономически отношения" в УНСС и получава степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция" от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър". Доктор е по икономика. Има следдипломна квалификация "Право" от ИСК при УНСС от 2002 година.

Започва кариерата си през 1997 година като финансов мениджър, Програма ФАР BG 9315 „Програма за обучение на мениджъри", като заема длъжността до 1999 година. В периода 1998-1999 година е офис-мениджър, Програма ФАР, Темпус проект „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари". През 1999 година е експерт по международни проекти, Институт за следдипломна квалификация към УНСС.

В периода от 1999 до 2002 година е експерт в Координационното звено по ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През 2002 година става експерт в дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите. След това до 2009 година е началник отдел в дирекция „Национален фонд" в Министерство на финансите (финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС). През 2009 година е назначена заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

На 7 септември 2011 година Павлова бе посочена за министър на регионалното развитие и благоустройството от премиера Бойко Борисов, като замени Росен Плевнелиев.

На предсрочните парламентарни избори през 2013 година е избрана за депутат от ГЕРБ в 42-рото НС. На предсрочните парламентарни избори през октомври следващата година отново влиза в парламента от листите на ГЕРБ. Месец след вота - през ноември 2014 година, е избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 2". На изборите за Народно събрание през пролетта на 2017 година е избрана за депутат и в 44-ото Народно събрание.

Министър на културата - Боил Банов

Боил Банов бе на същия пост в служебното правителство. Pавършва "Режисура за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ "Св. Климент Охридски" - специалност "Културология".

Режисьор е на постановки в различни театри в страната - Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър, "Сълза и смях", Драматично-куклен театър "Иван Димов" - Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари" от П. К. Яворов, "Вампир" от А. Страшимиров, "Сако от велур" от Станислав Стратиев, "Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол.

От 15 години Боил Банов е директор на Драматично-куклен театър "Иван Димов" - Хасково.

Министър на околната среда и водите - Нено Димов

Магистър по математика от СУ "Св. Климент Охридски" от 1991 г. Доктор по физика на БАН от 1997 г.

През 1996 година започва да се занимава с частен бизнес.

В правителството на Иван Костов (1997-2001) е бил главен секретар на МОСВ и заместник-министър на околната среда и водите. Бил е член на УС на Европейската агенция по околна среда в периода 1997-2002.

Бил е член на преговорния екип за членство на България в Европейския съюз.

В периода 2005-2009 година е бил народен представител от „Демократи за силна България".

Нено Димов е председател на Института за дясна политика.

Димов напусна със скандал парламентарната група на ДСБ заедно с д-р Николай Михайлов и Антонела Понева.

Министър на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов

Магистър е по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и по "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт" от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите. От 1992 г. до 1995 г. е експерт в отдел "Финансиране на специални дейности", където отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел "Финанси, земеделие, търговия и услуги" в МФ. От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция "Финанси на реалния сектор" в министерството.

От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

От 1993 г. до 2014 г. е заемал различни ръководни длъжности в реалния и в публичния сектор, сред които председател на Борда на директорите на "Арсенал" АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис" и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.).

Служебен министър на финансите в правителството на Георги Близнашки.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски

Бакалавър е по специалността „Публични финанси" от УНСС. Завършил е магистратура по финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.

В периода 1995 година - 1996 година е инспектор "Индустриален риск и промишлено застраховане" в „София Инс"

В периода 1999 г- 2002 година е член на Надзорния съвет на „Аналитик" АД, което се занимава с производство на инструментално оборудване, бил е търговски директор в занимаващото се с международна търговска дейност Сата" ООД, както председател на борда на директорите и член на Управителния съвет на текстилния комбинат „Монтана" АД.

От 2002 до 2003 година е търговски директор в „Балтекс комерс" ЕООД - търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. От 2003 до юли 2009 година е управител на „БГ НИТ" ЕООД - официално представителство на фирма STOLL - Германия за България.

От юли 2009 година до май 2011 година е заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт" в министерството. 

От май 2011 година, след оставката на Александър Цветков, до март 2013 година е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт" в министерството.

През май 2013 година е избран за народен представител в 42-рото Народно събрание от ГЕРБ.

През есента на следващата година е избран за депутат и в 43-тото НС. Месец след изборите и посочен и избран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията във второто правителство на Бойко Борисов.

През пролетта на 2017 година е избран за депутат от ГЕРБ в 44-тото НС от Плевенски район.

Министър на икономиката - Емил Караниколов

Емил Караниколов е завършил Право в УНСС през 2001 г. Започва работа като юрисконсулт в частна фирма, а после и в Столична община. От 2011 г. е назначен за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Министър на енергетиката - Теменужка Петкова

Завършва Университет за национално и световно стопанство. Има магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол".

Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол".

Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

В периода 2010 г. - 2013 г. е директор на АДФИ.

В служебния кабинет на Георги Близнашки е заместник-министър на финансите.

От ноември 2014 до началото на 2017 година е министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов.
За предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година оглавява листата на ГЕРБ в Търговище и е избрана за депутат от 43-ото НС.

Министър на туризма - Николина Ангелкова

Тя е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство, който е завършила през 2003 г. Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Специализирала е и „Фирмено управление" в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.

От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда" на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт", последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България" ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД" (2009-2010 г.).

През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация" към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.

След това е била съветник по европейско регионално сътрудничество на президента Росен Плевнелиев.

През 2014 година е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.

От ноември 2014 до януари 2017 година е министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Ангелкова е избрана за депутат от ГЕРБ в 44-ото НС, след като оглавяваше листата на партията в София-област.

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Кралев е министър на младежта и спорт и във втория кабинет на Бойко Борисов. Доктор по образование.
Има бизнес в сферата на рекламата, притежава и медии. Президент на спортните клубове „Черно море".

Мажоритарен кандидат за депутат на коалицията „ЛИДЕР-Новото време" през 2009 г. във Варна.

Подкрепи Economic.bg