Лондон ще развива финансовия си сектор различно след Брекзит

Финансовият министър Риши Сунак все пак се надява да си сътрудничи с Брюксел

Лондон ще развива финансовия си сектор различно след Брекзит

Снимка: Pixabay

Брекзит предлага на Великобритания шанс да направи нещата по различен начин във финансовите услуги. Това заяви финансовият министър Риши Сунак, който обаче уточни, че страната му ще си сътрудничи с Европейския съюз по отношение на подхода към сектора, въпреки малкото подробности по темата в търговския договор.

Търговско споразумение по Брекзит

От 1 януари базираните в Британия групи за финансови услуги губят автоматично достъпа си до единния пазар на ЕС, като и двете страни заявиха, че новият достъп до пазара трябва да се договаря извън търговското споразумение в конкретни сделки за равноправност.

„Сега, след като напуснахме Европейския съюз, можем да направим нещата малко по-различно (във финансовите услуги)“, каза Сунак пред журналисти, цитиран от Reuters.

Великобритания и ЕС сключиха търговска сделка в четвъртък, но премиерът Борис Джонсън призна, че в споразумението няма толкова, колкото би искал за сектора на финансовите услуги и еквивалентността на регулирането.

При система, известна като еквивалентност, достъп до пазара на ЕС няма да бъде предоставен на банки, застрахователи и други финансови дружества, базирани във Великобритания, освен ако Брюксел не сметне, че техните вътрешни правила са „еквивалентни“ или толкова стабилни, колкото разпоредбите в Блока.

Двете страни ще опитат да подпишат меморандум за разбирателство относно регулаторното сътрудничество във финансовите услуги до март 2021 г., а Сунак заяви, че това трябва да осигури успокоение.

„Тази сделка също така осигурява успокоение, тъй като предоставя стабилна регулаторна рамка за сътрудничество“, каза той. „Мисля, че (това) ще даде на хората уверението, че ще останем в тесен диалог с нашите европейски партньори, когато става въпрос за неща като решения за еквивалентност.“

Коментари: 0