Лондон втвърди тона към Париж заради риболова

Въпросът трябва да бъде разрешен през следващите 48 часа, заяви британският външен министър

Лондон втвърди тона към Париж заради риболова

Снимка: БТА

1324 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания даде на Франция 48 часа, за да отстъпи в риболовната схватка, която заплашва да се превърне в мащабен търговски спор между две от най-големите икономики в Европа. В противен случай Лондон ще предприеме съдебни действия срещу Париж, считайки го за нарушител на търговското споразумение за Брекзит, предава Reuters.

Темата за риболова беше ключова по време на търговските преговори и именно тя забави цялостната сделка. В крайна сметка Великобритания и Европейския съюз се споразумяха за териториалните води и методи за осъществяване на риболов. Но това, както и много други неща по сделката, се оказа неуточнено и неясно разписано, предизвиквайки риболовна схватка между Лондон и Париж.

Тя започна миналата седмица, след като Франция реши да въведе дoпълнитeлeн ĸoнтpoл въpxy лoдĸи и ĸaмиoни, ĸoитo идвaт oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, в oтгoвop нa нecпaзвaнeтo oт cтpaнa нa Лoндoн дoгoвopeнocти пo Бpeĸзит зa pибoлoвa. Тогава пpaвитeлcтвoтo зaплaши и дa нapyши eнepгийнитe дocтaвĸи за Beлиĸoбpитaния, aĸo нe ycпee дa peши пpoблeмa c лицeнзитe зa pибoлoв.

Вчера обаче британският премиер Борис Джонсън и френският му колега Еманюел Макрон в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим се договориха да тушират създалото се напрежение, обобщавайки, че санкции не са никому необходими.

24 часа по-късно обаче Великобритания реши, че не иска изглаждане на отношенията и ще предприеме ответните мерки срещу Франция, ако тя не оттегли нарежданията си за допълнителен граничен контрол.

Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към Нормандските острови и нашата риболовна индустрия. Те трябва да оттеглят тези закани, в противен случай ще използваме механизмите на нашето търговско споразумение с ЕС, за да предприемем действия“, заяви британският външен министър Лиз Трус пред Sky News.

Попитана в каква времева рамка Франция трябва да отстъпи, Трус заяви, че този ​​въпрос трябва да бъде разрешен през следващите 48 часа.

„Французите се държаха несправедливо. Това поведение не е в рамките на условията на търговската сделка между Великобритания и ЕС. И ако някой се държи несправедливо в една търговска сделка, имате право да предприемете действия срещу тях и да потърсите компенсаторни мерки. И това ще направим, ако французите не отстъпят в скоро време“, подчерта тя.Подкрепи Economic.bg