Лондончани избират кмет

Британската столица може да има първия кмет-мюсюлманин

Лондончани избират кмет

Днес лондончани избират нов кмет и общински съвет. Резултати се очакват да станат ясни в петък вечерта. В надпреварата за кметския пост се включиха 25 кандидата, като засега фаворити са двама.

Това са лейбъристът Садик Хан и Зак Голдсмит от Консервативната партия. Бившият кмет на Лондон - Борис Джонсън, който управлява града в продължение на осем години, реши да не се кандидатира отново.

Садик Хан е син на пакистански имигранти и юрист. Той е бил част от кабинета на бившия премиер Гордън Браун и е първият мюсюлманин, станал част от правителството.

Зак Голдсмит е син на милиардера сър Джеймс Голдсмит, като десет години той е бил редактор на списанието The Ecologist. Той е известен с активната си позиция в защита на околната среда. 

Последните социологически проучвания дават преднина на Садик Хан, който има големи шансове да стане първият кмет-мюсюлманин на британската столица.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън призова от профила си във Фейсбук лондончани да гласуват за кандидата на Консерваторите Зак Голдсмит, за да си подсигурят по-добро и по-светло бъдеще през следващите четири години.  

Коментари: 0