10 любопитни факта за десерта „Мочи“
Десертът се среща все по-често у нас

Мочи е традиционен японски десерт, които се приготвя от бял лепкав ориз чрез желиране. Обикновено в Япония, този десерт се прави на специална церемония, която се нарича "мочитцуки".
Лепкавата смес е многокомпонентна храна, която се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова Година.
Вижте 10 любопитни факта, които може би не знаете за този интересен и вкусен десерт:
- В миналото мочи се е консумирало само от императора и благородниците.
- То носи предзнаменование за добър късмет.
- Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден.
- Смята се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи, символизират дълъг живот.
- Температурата, при която се желира оризът, е 62 градуса.
- Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.
- В Индонезия ядат мочито със сусам.
- В Малайзия го консумират с фъстъци.
- В Хавай го приготвят с кокос.
- В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най-различни добавки, като ядки, плодове, стърготини, сладка и др.