МВнР: Южна Корея настояваше Виолета Сечкова да стане почетен консул в Пловдив

МВнР: Южна Корея настояваше Виолета Сечкова да стане почетен консул в Пловдив

Снимка: Economic.bg/Архив

Република Корея (Южна Корея) е настоявала Виолета Сечкова да ѝ стане почетен консул. Това става ясно от отговор на Министерството на външните работи (МВнР) до Клуб Z. Отговорът идва във връзка с вчерашното решение на Министерския съвет Сечкова да бъде назначена за почетно консулско длъжностно лице на Република Корея в България със седалище гр. Пловдив и консулски окръг, обхващащ територията на област Пловдив.

От документацията, изпратена до медията, става ясно, че Република Корея два пъти с ноти е искала тя да им стане почетен консул, но първия път документите ѝ са били върнати заради неточности.

Първата нота с искането е била изпратена на 9 юли 2020 г., но се оказало, че има пропуски в данните за кандидатката, консулския ѝ окръг и адреса на нейната бъдеща канцелария. След отстраняването на всички процедурни пречки Република Корея изпраща втора нота на 29 октомври, придружена с официално писмо от южнокорейската външният министър Канг Кьонг-хуа, в което тя изразява „пълна вяра в способностите и интегритета“ на госпожа Сечкова.

Пред Клуб Z дипломати са обяснили, че е прието държавите да определят различни местни лица за почетни консули и е изключително неприемливо приемащата държава да не даде съгласие - това е знак за обтягане на двустранните отношения. Допустим е отказ в изключителни обстоятелства - ако личността например застрашава националната сигурност на приемащата държава. България не избира почетни консули, а съответната държава, която ги назначава.

Виолета Сечкова е мениджър на „Синопойнт“ ЕООД - официален ритейлър на корейската компания Samsung. От 2017 г. Република Корея има назначени почетни консулски длъжностни лица във Варна и Бургас.

Нота от Корея

Писмо

Коментари: 0