Мадуро продава 8 тона злато от централната банка на Венецуела

Президентът иска да се запаси със стабилна валута, коментират действащ прокурор и трима правителствени източници

Мадуро продава 8 тона злато от централната банка на Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро танцува с първата дама Чилиа Флорес

Снимка: БТА

Поне 8 тона злато са били изнесени от трезорите на венецуелската централна банка миналата седмица. Това са казали прокурор от опозиционната партия и трима източници от правителството във Венецуела за агенция Reuters. Според тях това е пореден знак, че президентът Николас Мадуро е отчаян в опитите си да се запаси със стабилна валута на фона на засилващите се санкции срещу Венецуела.

Златото е изнесено чрез правителствени превозни средства между сряда и петък миналата седмица, когато не е имало редовни охранители в банката. Това е обяснил прокурор Ангел Алварадо и тримата правителствени източници. „Техният план е да го продадат незаконно в чужбина“, добавил е Алварадо. Засега венецуелската централна банка не коментира темата.

Нито Алварадо обаче, нито тримата други източници, пожелали анонимност, могат да кажат къде банката изпраща златото. Според тях операцията се е случила, докато гуверньорът на финансовата институция Каликсто Ортега е бил в чужбина.

По информация на други източници, както и на данни от турското правителство, още през 2018 г. 23 тона злато са били транспортирани със самолет от Венецуела до Истанбул.
Коментари: 0