Магистрала „Хемус“ стига до Плевен до 3 години

Министър Московски даде старт на строителството на тролейбусно депо в града

Магистрала „Хемус“ стига до Плевен до 3 години

Снимка: МТИТС

3827 ~ 2 мин. четене

Надявам се в рамките на три години да бъде завършен участъкът от АМ „Хемус“до Плевен. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес, по време на официалния старт на строителството на тролейбусно депо в Плевен. Основание за това ни дава фактът, че успяхме да включим АМ „Хемус“ в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и да започнем процедурите за строителство в частта до Плевен, коментира още Московски.

По думите му, другото важно нещо, което ще доведе до развитието на региона е изграждането на моста Никопол – Турну Мъгуреле. Ивайло Московски припомни и, че на 24 април в Крайова с неговия колега, министъра на транспорта на Румъния Йоан Рус, се договориха двете страни да започнат предпроектни проучвания за неговото изграждане.

Министърът изрази надежда те да приключат в рамките на тази година, така че през следващата да започне строителството му. Предстои да се обмислят и вариантите за финансиране, като е възможно използването и на частни инвестиции. Министърът подчерта, че се работи усилено за развитието на региона и за превръщането му в добро място за живеене и бизнес.

По време на посещението си в Плевен министър Ивайло Московски обяви, че в рамките на един месец инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили всичките близо 1500 автобуса, с които е заявено, че се превозват деца и ученици. Той заяви, че акцията е част от дейностите, предприети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата“, 4 – 10 май 2015 г.

При проверките са съставени около 30 акта, като основните пропуски са свързани с нарушения на документалните изисквания. Когато има постоянен и стриктен контрол, резултатите са добри, заяви министър Ивайло Московски.

Подкрепи Economic.bg