Македонските управляващи твърдят, че имат мнозинство за промяна на конституцията

Не е сигурно обаче дали гласуването ще се състои днес

Македонските управляващи твърдят, че имат мнозинство за промяна на конституцията
Източници от двете управляващи партии в Македония неофициално съобщават, че е осигурено квалифицирано мнозинство за промяна на конституцията на страната и съответно на името ѝ, пише македонското онлайн издание Fokus.mk.

„Като цяло имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не се потвърди при гласуването”, казал е представител на партията на премиера Зоран Заев „Социалдемократически съюз на Македония” (СДСМ).

От албанския коалиционен партньор в правителството „Демократичен съюз за интеграция” (ДСИ) неофициално потвърждават, че има квалифицирано мнозинство, но то е на самата граница на необходимия минимум. „80 депутати са сигурни, ако нещо неочаквано не се случи междувременно”, коментирал е представител на ДСИ.

На 61-вото заседание, на което ще присъства премиерът Зоран Заев, депутатите ще гласуват за конституционните промени, необходими Македония да се прекръсти на Северна Македония, като всеки от народните представители ще обяснява позицията си за вота, твърдят източници от парламента. Дебатът трябва да завърши днес, но все още не е ясно дали гласуването ще е в същия ден или ще бъде насрочено за друга дата.
Коментари: 0