Макрон поля със студена вода американските амбиции срещу Huawei

САЩ искат колкото се може повече държави по света да забранят китайската марка

Макрон поля със студена вода американските амбиции срещу Huawei

Снимка: БТА

10416 ~ 2 мин. четене
Френският президент Еманюел Макрон поля със студена вода идеята за прилагане на протекционистични мерки срещу технологични компании като Huawei, пише CNBC. 

Американско-китайският конфликт се задълбочи и се пренесе в технологичния свят, като от санкциите са заплашени все повече играчи от Силициевата долина. Междувременно впечатление прави офанзивата на САЩ срещу една конкретна китайска компания – Huawei, а Белият дом не спира да търси подкрепата на международните си съюзница, включително чрез заплахи, за да ги накара и те да забранят използването на устройствата на марката.

Запитан за натиска на САЩ върху китайския телекомуникационен гигант, Макрон каза пред изданието: „Имаме някои рестрикции, но са изцяло фокусирани върху това, което е свързано с националната сигурност, нищо повече“.

„Няма свръх протекционизъм спрямо никоя от големите технологични фирми, защото ние се нуждаем от тях, за наторяваме нашата екосистема, искаме да бъдем по-силни и по-силни и да създаваме максимално работни места“, коментира още Макрон.

Той все пак подчерта, че по някои параметри има ограничения. „Но не фокусиране върху Huawei, а за да запазим националната си сигурност и нашия суверенитет по критични причини“.

САЩ са в конфликт с Китай и водят интензивна търговска битка помежду си от дълго време насам. Войната се пренесе и в сферата на технологиите, а Тръмп дори подписа изпълнителна заповед, с която се забранява на американските компании да използват оборудване на Huawei. Така бизнесът с американски фирми става изключително труден.

Междувременно Франция се опитва да овладее мощта на гиганти като Facebook, Google и Amazon във връзка с данъчните им практики. Париж предлага 3% данък върху приходите на гигантите от дейността им във всяка страна.

Коментари: 0